Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Kako bi građani glasovali?

Anketa Nove TV: U utrci za Pantovčak Grabar-Kitarović bi dobila 33,3 posto glasova

Foto Nova TV
Foto Nova TV
Autor:
Objavljeno: 10. lipanj 2018. u 20:20 2018-06-10T20:20:35+02:00

Slijedi Zoran Milanović sa 6,7 posto potpore, zatim Ivan Vilibor Sinčić s 5,0 posto pa Tonino Picula s potporom od 4,7 posto

Drugi dio ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV, povodom godine dana Vlade, donosi: koje su, prema mišljenju građana, najbolje demografske mjere, što kažu na Predsjedničine kritike Vladi i za koga bi glasovali da su danas predsjednički izbori.

Najbolja demografska mjera - sigurno radno mjesto

Najviše građana misli da je sigurno radno mjesto najbolja demografska mjera. Tako razmišlja 38 posto ispitanika. Potom dolaze besplatni vrtići, što podupire 33 posto građana. Tu su i besplatni udžbenici koje podupire 30 posto ispitanika.

Punu plaću drugih 6 mjeseci porodiljnog, važnom smatra 30 posto građana. Povećanje dječjeg doplatka podupire 26 posto građana, zatim dolaze povoljni stambeni krediti s 23 posto, a tu je i fleksibilnije radno vrijeme vrtića, što podupire 22 posto građana.

Manji PDV na dječje potrepštine traži 18 posto građana, a status roditelj-odgajatelj za troje i više djece želi 15 posto njih. Jednokratnu pomoć za novorođeno dijete do 8000 kuna bitnom smatra 13 posto ispitanika, a da je povećanje broja onih koje obuhvaća dječji doplatak važno, smatra 11 posto građana. Niti jednu ili neku drugu mjeru želi 9 posto građana dok ne zna njih 1 posto.

Predsjednica kritizira Vladu kako bi skupila političke poene

Upravo se i na demografiji Predsjednica posljednjih tjedana sve više razilazi s Vladom. Briga za Hrvatsku ili skupljanje glasova pred izbore? Da je ovo drugo, smatra 46 posto ispitanika, a njih 34 misli da je tu iskrena želja Predsjednice da se popravi situacija u Hrvatskoj.

Četiri posto građana misli da Predsjednica jednostavno želi da dužnost predsjednika Vlade i HDZ-a preuzme netko drugi umjesto Andreja Plenkovića. Ali i 4 posto njih misli da je u pitanju osobna netrpeljivost prema Andreju Plenkoviću. Da je u pitanju nešto drugo, misli 6 posto građana, a da je ništa od navedenog misli 1 posto građana, ne zna njih 5 posto.

Iako bi se Predsjednica morala zabrinuti što građani misle da samo skuplja glasove, utjeha joj može biti činjenica da većina, točnije 53 posto birača HDZ-a, misli kako ona ipak vodi brigu o Hrvatskoj.

Predsjednica u utrci za Pantovčak

Iako nije rekla da ulazi u reizbor, jasno je kako sve „miriše“ na to. Testirali smo Predsjednicu s osobama koje su najavile da su spremne ili nisu nikad demantirale želju za ulaskom u predsjedničke izbore. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi tako 33,3 posto glasova.

Slijedi Zoran Milanović sa 6,7 posto potpore, zatim Ivan Vilibor Sinčić s 5,0 posto pa Tonino Picula s potporom od 4,7 posto. Milan Bandić, ako opet uđe u predsjedničke izbore, može računati na potporu od mizernih 2,3 posto. Božo Petrov dobio bi 1,4 posto, a niti jedan od predloženih 1,1 posto.

Zato bi nekog drugog izabralo 13,7 posto ispitanika, a zanimljivo je kako ne zna ili je neodlučno 29,6 posto birača. Odbija odgovoriti njih 2,2 posto.

Koga bi zaokružili birači HDZ-a, SDP-a i Mosta?

Zanimljivo je vidjeti da je kod birača HDZ-a prvi izbor Predsjednica. Podupire je 63 posto birača vladajuće stranke, a samo je 15 posto neodlučno. No i 11 posto HDZ-ovih birača misli da bi kandidat trebao biti netko drugi.

Zato je kod birača SDP-a i bivše koalicije neodlučno 46 posto birača, a tek potom sa 17 posto dolazi Zoran Milanović kao mogući izbor. Kod Mostovih birača također je zanimljivo. Neodlučnih je 32 posto, a da bi kandidat trebao biti netko drugi, misli 28 posto njih. Predsjednica je tek na trećem mjestu s 20 posto.

 

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 580 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno od 7. do 8. lipnja 2018. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.