Radi se studija

Analiza sustava: Beneficirani radni staž ukinut će se za mnoga radna mjesta

Gabrijela Galić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dosadašnje projekcije su, primjerice, kazivale da balerine mogu raditi do 42, a baletani do 45 godine života, dok se kod policajaca i vatrogasaca ta dobna granica kreće od 52 do 55 godina života. Profesionalni vojnik, pak, to može biti do 40-te godine života



ZAGREB  Analiza sustava beneficiranog radnog staža, odnosno Analitička studija o racionalizaciji zanimanja i radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem, uskoro će biti dovršena.


Kako neslužbeno doznajemo, stručnjaci su do sada »obradili« oko 98 posto radnih mjesta na kojima radnici ostvaruju beneficirani radni staž, a preostalo im je obuhvatiti pojedinačna radna mjesta, odnosno one tvrtke u kojima uvećani staž osiguranja ostvaruju jedan do dva radnika. Iako, za sada, nitko o tome ne želi podrobnije govoriti, analiza je potvrdila kako u mnogim zanimanjima više nema potrebe za beneficiranim radnim stažom.  


Naime, standardi zaštite i sigurnosti na radu na daleko su višim razinama no što su bili sredinom ’80-tih kada su zadnji put secirana radna mjesta na kojima zbog težih uvjeta rada radnici ostvaruju beneficirani radni staž.




U dijelu industrije, međutim, još su problematična radna mjesta koja su u  razvijenim ekonomijama robotizirana. Primjerice, varilac u brodogradnji tijekom rada ne može izbjeći čučanje, klečanje, izvijanje, odnosno položaje tijela koji dugoročno mogu negativno utjecati na lokomotorni sustav. Beneficirani radni staž ostvaruje oko 70 tisuća radnika, pri čemu ih oko 34 tisuće u vojsci, policiji, obavještajnoj zajednici.


Samo u gospodarstvu je preko 100 radnih mjesta na kojima se ostvaruje uvećan staž osiguranja i ta će se brojka zasigurno smanjiti. Stoga se očekuje i da će unutar pojedinih radnih skupina za različita zanimanja, u kojima su predstavnici sindikata i poslodavaca, kao i stručnjaci medicine rada i zaštite na radu, biti živo. Cilj je zakonskih izmjena beneficirani radni staž zamijeniti profesionalnom mirovinom, pri čemu bi se utvrdilo do koje godine života je moguće raditi neki posao.


Dosadašnje projekcije su, primjerice, kazivale da balerine mogu raditi do 42, a baletani do 45 godine života, dok se kod policajaca i vatrogasaca ta dobna granica kreće od 52 do 55 godina života. Profesionalni vojnik, pak, to može biti do 40-te godine života.