Mail koji govori sve

Američki mail iz 2017.: Krstičević kaže da nije znao, a iz ovog je morao znati baš sve oko F-16

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto Pixsell

U mailu iz američkog veleposlanstva iznosi se da Izrael ne samo da da nema odobrenje za prodaju nadograđenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, nego da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti



RIJEKA Ministar obrane Damir Krstičević još danas je pred novinarima, nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o poništenju natječaja za nabavku borbenih zrakoplova govorio kako s američke strane nikad ništa nije bilo sporno. Već danima odbija da snosi bilo kakvu odgovornost.


– Mi kao treća strana nismo mogli utjecati, država Izrael je isključivo odgovorna, rekao je. 


No, portal Index u posjedu je maila koji je još 6. prosinca stigao u Ministarstvo obrane iz američkog veleposlanstva. Adresiran je na Petra Mihatova, pomoćnika ministra obrane Damira Krstičevića, zaduženog za obrambenu politiku, a u njemu se iz američkog veleposlanstva vrlo direktno i jasno upozorava Hrvatsku na sve prepreke.




Iznosi se da Izrael ne samo da da nema odobrenje za prodaju nadograđenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, nego da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti.


“Pozdrav Petre,


Želio sam proslijediti najnovije informacije iz Pentagona vezane uz predloženi TPT (Third Party Transfer, prijenos trećoj strani, op.a.) izraelskih borbenih aviona: Predlažemo da hrvatsko Ministarstvo obrane zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova.


Temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed-Martina, čini se da ta dozvola nije dana i moguće je da uopće ne bude dana. Bez odobrenja Lockheed-Martina za prodaju, Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta. Bit će nam drago prenijeti bilo kakve poruke ili uspostaviti drugu komunikaciju na ovu temu”, piše u mailu kojeg je objavio Index.


MORH nije demantirao mail, a na pitanje zašto se nisu držali preporuka američke strane kažu kako taj mail nije dio ‘službenih akata’ i prema tome nije relevantan.


Ministar Krstičević tvrdio je da nije vidio “non paper”, a o cijeloj situaciji već nekoliko je puta mijenjao priču. Prvo je tvrdio da ima dokument američke Vlade koja dozvoljava Izraelcima prodaju aviona, danas je pak kazao kako su Izraelci imali predodobrenje i trebali su dobiti odobrenje.


Podsjetimo, američku poziciju jasno je iznio veleposlanik Robert Kohorst koji je objasnio da već dvije godine Amerika objašnjava proces prodaje vojnih zrakoplova i Izraelu i Hrvatskoj, a istaknuo je kako je Hrvatska na vrijeme bila svjesna svih problema oko nabave izraelskih vojnih zrakoplova.