Čarolija na klizalištu

Advent u Zagrebu: Otvoren Ledeni park

Hina

Klizačka ekipa Pahuljica sa svijetlećim fenjerima u rukama u petak navečer otvorila je najveću atrakciju ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu – Ledeni park na Tomislavovom trgu, čije će umjetno klizalište biti otvoreno do 18. siječnja iduće godine



ZAGREB – Klizačka ekipa Pahuljica sa svijetlećim fenjerima u rukama u petak navečer otvorila je najveću atrakciju ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu – Ledeni park na Tomislavovom trgu, čije će umjetno klizalište biti otvoreno do 18. siječnja iduće godine.


Svjetlosni efekti, ples na ledu i glazbeni program privukao je stotine Zagrepčana, a događaj su pratili i strani novinari iz Velike Britanije, Francuske i Španjolske, kako bi svojim sugrađanima prenijeli atmosferu zagrebačkog Adventa.


Po uzoru na klizališta u drugim svjetskim centrima poput Beča, Pariza i New Yorka, i u Zagrebu smo stvorili »čaroliju i bajku« koja će potrajati cijelo vrijeme adventa, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek, službeno otvarajući Ledeni park na kojemu će Zagrepčani i turisti svakodnevno moći klizati do kasnih večernjih sati.




Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld ustvrdila je da se ovim projektom, koji je Turističku zajednicu koštao milijun i pol kuna, samo nastavlja tradicija klizališta na otvorenom, koje su Zagrepčani u tom dijelu grada imali još prije 140 godina,


»Po svim pokazateljima, klizalište će biti sjajno prihvaćeno, tako da ćemo iduće godine imati manje financijsko opterećenje«, rekla je novinarima nakon otvorenja klizališta, jedne od najvećih novosti ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu.


Prošle smo godine za advent imali 85 tisuća noćenja, no ove godine, zbog velike promotivne kampanje, očekujemo da će ta brojka sigurno biti premašena, rekla je Bienenfeld.Na otvorenju klizališta bila je i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović koja je za novo zagrebačko klizalište rekla da je na svjetskom nivou. »Ovo je predivno i meni, koja sam vidjela klizačke centre poput onoga u New Yorku« rekla je. No, otvorenje umjetnog klizališta u Zagrebu izazvalo je i neke negativne reakcije. Tako je stranka ORaH u četvrtak upozorila da se devastira javna površina, te da će troškove sanacije platiti građani. Protiv tog klizališta svoj su glas digli i Udruga arhitekata Hrvatske, Udruženje hortikulturnih agronoma kao i drugi javni radnici u kulturi koji smatraju da je Lenucijeva potkova simbol Zagreba.Glavno klizalište Ledenog parka na Tomislavovom trgu, površine 800 metara, postavljeno je iza Umjetničkog paviljona. Imat će i 400 metara dugačku te 2,5 metara široku dodatnu vanjsku stazu koja će omogućavati klizanje cijelim parkom. Posjetiteljima će se nuditi i bogat izbor gastronomskih delicija pripremanih u kuhinjama poznatih zagrebačkih restorana, ali i običnija tradicionalna jela poput fritula, kobasica, sendviča i štrukli.Radno vrijeme klizališta je radnim danom od 10 do 23, a vikendom od 9 do 23 sata.