Premijer u Barbanu

ANDREJ PLENKOVIĆ Ako diplomatkinja Mađarević nije bila hakirana, to je katastrofa

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to«, kazao je premijer



BARBAN Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, osvrćući se na aferu ksenofobnih komentara hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, poručio da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila »katastrofa«.


Premijer je posjetio Barban gdje će prisustvovati Trci na prstenac, a prethodno je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku o darovanju općini Barban zemljište na kojemu se odvija trka.


»Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to«, kazao je premijer.




Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to »katastrofa« te da se ministarstvo jasno ogradilo.


»Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade«, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.


Kako su ranije objavili hrvatski mediji, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o »bijeloj Europi« i o tome kako je samo takva Europa »čista«, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice.


Novinari su premijera pitali i kada će izabrati novoga veleposlanika Hrvatske u Berlinu.


»Kada se dogovorimo, ministar, predsjednica i ja, i predložit ćemo novu osobu za veleposlanika«, rekao je premijer.


Sličan odgovor premijer je imao i na pitanje kada će odrediti povjernika u Europskoj komisiji.


»Radimo i tijekom godišnjih odmora, što se povjerenika tiče to ćete sve čuti idući tjedan, jer je potrebna sjednica Vlade i Odbora za europske poslove. Sve će biti uređeno i riješeno u roku«, kazao je Plenković.