Ne želi prejudicirati

ANDREJ PLENKOVIĆ Aferu sms mora rasvijetliti DORH, a ne politička stranka

Zlatko Crnčec

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

I neslužbeno se iz HDZ-a doznaje da Milijan Brkić ostaje na svojim pozicijama u stranci i Saboru, ako se ne dokaže njegova umiješanost u aferu sms



ZAGREB Vodstvo HDZ-a i dalje inzistira na tome da unutar stranke neće biti nikakvih političkih posljedica za bilo koga vezano za aferu sms, sve dok nadležne institucije ne daju svoj pravorijek o cijelom slučaju. Tako je i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković u četvrtak uvečer, odgovarajući na pitanje novinara hoće li pozvati svog zamjenika Milijana Brkića da javnosti da odgovore vezane uz sms aferu, tek rekao da »proces rasvjetljavanja činjenica i onoga što se zbilo provode za to nadležna tijela – policija i DORH, a ne politička stranka«.


– Mi kao politička stranka možemo o toj temi razgovarati tek ako pouzdano znamo da je došlo do nekakvih radnji koje bi bile u suprotnosti sa zakonom. Prije toga, dok nemamo čistu situaciju, bilo bi neodgovorno drugačije se ponašati. S Brkićem sam razgovarao kada je ta afera počela. Osobno ne želim nikada prejudicirati neku situaciju, a da nisam siguran. A ovo baš nije benigna situacija – rekao je Plenković nakon zadnje ovogodišnje sjednice predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.


I neslužbeno se iz HDZ-a može čuti da Brkić i dalje ostaje na pozicijama zamjenika predsjednika stranke i potpredsjednika Sabora ako neće biti nikakvih rezultata istrage koji bi upućivali na njegovu umiješanost u aferu sms. Stoga i ne žele komentirati navode koje je jučer objavio Jutarnji list da je Franjo Varga – u rujnu prošle godine neposredno nakon što ga je Brkićev kum Blaž Ćurić obavijestio da uništi sve tvrde diskove i USB-ove jer je pod istragom – putem aplikacije Messanger uputio poruku Brkiću radi li se o točnoj poruci. Brkić navodno nije odgovorio.




Iste novine javljaju da je dva dana prije uhićenja Varga dobio sms poruku koju mu je uputio Brkić. Čak i da je sve ovo točno, to nikako ne povlači nužno bilo kakvu Brkićevu kaznenu odgovornost. Medutim, ako bi se pokazalo da je u kritično vrijeme Brkić komunicirao s Vargom, to bi za njega ipak moglo imati političke posljedice, odnosno mogućnost da vodstvo stranke zatraži njegovu ostavku zbog nanošenja štete ugledu HDZ-a.


U HDZ-u se neslužbeno može čuti da prvo žele znati jesu li točne činjenice da je Brkić komunicirao s Vargom i da ga je ovaj pokušao kontaktirati nakon što ga Ćurić obavijesti da se nad njime provodi istraga. U slučaju da dođe i službena potvrda da su te informacije točne, moguće je da se zatraži Brkićeva politička odgovornost.


Brkić je navodno u vezi sa cijelim slučajem dao iskaz USKOK-u, a isto je morala napraviti i djelatnica Ministarstva poljoprivrede koja je Ćuriću, koji je radio kao vozač u tom Ministarstvu, kupila nekoliko sms kartica od kojih je jednu koristio Ćurić kada je zvao Vargu. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je jučer novinarima da ona više nije zaposlenica Ministarstva, a na višekratno pitanje je li dobila otkaz, inzistirao je na odgovoru da je njen ugovor raskinut.