Odustali od Turske

Zvuči gotovo nevjerojatno: Hrvatska u igri za novu Volkswagenovu tvornicu u kojoj će raditi 4.000 radnika

P. N.

Reuters

Reuters

Novu su tvornicu Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, ali odluka je stopirana zbog turske vojne ofenzive u Siriji. Hrvatska će se, tvrde upućeni, za ovu investiciju boriti sa Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom



Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrijednu 1,3 milijarde eura, koliko njemački proizvođač automobila Volkswagen planira uložiti u svoju novu tvornicu, doznaje Večernji list u Ministarstvu gospodarstva.


Novu su tvornicu Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, ali odluka je stopirana zbog turske vojne ofenzive u Siriji. Hrvatska će se, tvrde upućeni, za ovu investiciju boriti sa Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom. 


Njemački automobilski div, piše Večernji, planira u novoj tvornici proizvoditi 300.000 vozila godišnje i zaposliti 4000 ljudi. Tvornica u Turskoj je trebala početi s proizvodnjom Passata i Škoda Superb 2022. godine, a Volkswagen ih namjerava izmjestiti iz Njemačke, odnosno Češke, kako bi u tamošnjim pogonima proizvodio automobile na električni pogon. T




Informacija da će Hrvatska konkurirati za privlačenje Volkswagenove goleme investicije stigla je nakon sastanka ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata s ministrom gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peterom Altmaierom koji je stigao u Hrvatsku u službeni posjet u pratnji brojnog parlamentarnog i gospodarskog izaslanstva. Altmaiera je primio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Horvat je na sastanku s njemačkim izaslanstvom poručio da je Hrvatska spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije.


Još nije poznato kakve ustupke Hrvatska kani ponuditi Volkswagenu. Bugari su već objavili kako su spremni povećati iznos subvencije s prvotnih 135 milijuna eura na 260 milijuna eura, piše Večernji list.