Burza

Wall Street rastao treći dan zaredom, najveći skok u zdravstvenom sektoru

Hina

Reuters

Reuters



Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi porasli treći dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u zdravstvenom sektoru.


Dow Jones ojačao je 0,37 posto, na 24.831 bod, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 2.727 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,03 posto, na 7.402 boda.


Najveći dobitnik, s rastom od 1,5 posto, bio je jučer zdravstveni sektor jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u jednom govoru ponovno kazao da su cijene lijekova visoke, ali nije najavio nikakve agresivnije mjere za smanjenje cijena.




Cijene dionica Pfizera, Johnson & Johnsona i Mercka skočile su između 1 i 2,8 posto.


»Te kompanije kreću se na tankoj žici između ušteda za Amerikance i maksimaliziranja zarade za dioničare«, kaže Jack Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.


A nakon nekoliko dana snažnog rasta, jučer su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, za 0,3 posto. Pritom je, po prvi put nakon devet dana rasta, pala i cijena dionice Applea, za 0,4 posto.


Podršku tržištima već tjednima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.


To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.


U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 2,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2,4, a Nasdaq indeks 2,7 posto.


A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 posto, na 13.001 bod, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.541 bod.