Reforma

Turističko vijeće HTZ-a: Za hrvatski turizam iduća godina prekretnica

Hina

Foto Zadarski list

Foto Zadarski list



ZAGREB Za hrvatski turizam iduća je godina prekretnica zbog reforme turističkog sustava, predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a te sudjelovanja na globalnoj izložbi Expo Dubai, poručio je u utorak državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina sa sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ).


Turističko vijeće HTZ odlučilo je uz ostalo i o raspisivanju javnog poziva za projekt “Sportska Hrvatska” za 2020., suradnji na snimanju emisije u Hrvatskoj za kinesko tržište te je prihvatilo i prijedlog sporazuma o međusobnoj suradnji u provedbi promocije hrvatskog turizma tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici iduće godine.


S obzirom na to, kao i sudjelovanje Hrvatske na izložbi Expo Dubai u drugom dijelu iduće godine, Glavina je na Vijeću ocijenio, a kako je izvijestilo Ministarstvo turizma, da su to izvrsne prilike za Hrvatsku da predstavi cjelokupnu gospodarsku i kulturnu ponudu.




“Upravo zato u idućoj godini želimo poseban naglasak staviti na sve najbolje što Hrvatska nudi, povezati različite gospodarske i kulturne segmente kako bi se predstaviti na što bolji način”, kazao je Glavina.


Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izvijestio je da se na Vijeću raspravljalo i o ključnim smjernicama i aktivnostima promocije u 2020., u kojoj je cilj zadržavanje konkurentne pozicije hrvatskog turizma na europskim tržištima te njeno daljnje pozicioniranje kao atraktivne cjelogodišnje destinacije na dalekim tržištima.


“Usvojili smo i prijedlog javnog poziva za projekt Sportska Hrvatska, koji je u dosadašnjim izdanjima ostvario odlične rezultate, čime se promocija turizma i zemlje kroz sport pokazala vrlo učinkovitom”, izdvojio je Staničić, dodajući da se objava tog poziva očekuje uskoro.


Projekt “Sportska Hrvatska” za 2020. podrazumijeva posebne oblike marketinške i PR suradnje u sklopu vrhunskih sportskih projekata i događanja putem kojih se pozitivno utječe na pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije, kao i na jačanje nacionalnog turističkog brenda. U skladu s time planirano je uspostavljanje i provedba suradnje u 2020. s organizatorima megadogađanja u Hrvatskoj te vrhunskim hrvatskim sportašima.


Prihvaćeni prijedlog sporazuma o suradnji u promociji turizma tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a podrazumijeva suradnju s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, i to prije svega u promociji kongresne ponude, ali i šire, dodatnim jačanjem prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne i kvalitetne europske turističke destinacije.


“Izvršavanje organizacijskih potreba predsjedanja Vijećem EU koje uključuju velik dio segmenta nužnog za kvalitetnu ponudu kongresnog i srodnog sadržaja (kongresni centri, smještaj, ostala ugostiteljska i srodna ponuda, transport, sigurnost i dr.) predstavljaja kvalitetnu preporuku za turističku zemlju poput Hrvatske koja kao jedan od turističkih proizvoda nudi i MICE ponudu”, ističu iz Ministarstva turizma.


Suradnju na snimanju emisije u Hrvatskoj za kinesko tržište s produkcijskom kućom Metan Global Entertainment Group LLC, odnosno za dokumentarni program “Explore Croatia” kao dijela dokumentarnog serijala od dvanaest epizoda “Explore the World” Vijeće HTZ-a je prihvatilo jer to otvara put ka emitiranju na nacionalnoj TV platformi Youku, koja ima više od 400 milijuna pretplatnika unutar Kine i više od 50 milijuna Kineza koji žive izvan Kine, osobito u SAD-u.


Taj će program biti emitiran i na televiziji Mango TV koja ima više od 200 milijuna gledatelja, objavit će ga u veljači 2020. i bit će dostupan na platformi 12 mjeseci, tijekom kojih će pretplatnici Youku i Mango TV imati pristup programu.