Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Na pomolu nova hrvatsko-slovenska trgovačka grupacija

Todorić dobiva konkurenciju: spajaju se riječke Plodine i slovenski Tuš?

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2014. u 14:14 2014-08-18T14:14:00+02:00

Na strateškom povezivanju obiju skupina inzistiraju njihovi kreditori, posebno talijanska bankarska grupacija Intesa Sao Paolo, koja je je je financijski izložena i u Plodinama i u Tušu preko svojih tvrtki kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji

LJUBLJANA  Nakon Agrokorova preuzimanja Mercatora, na vidiku je stvaranje još jedne »hrvatsko-slovenske trgovačke grupacije« i to putem strateškog povezivanja riječkih Plodina i slovenskog Tuša, čijem su vlasniku Mirku Tušu banke prošlog tjedna odobrile restrukturiranje 400 milijuna eura duga, piše u ponedjeljak slovenski dnevni list Dnevnik.

Na strateškom povezivanju obiju skupina inzistiraju njihovi kreditori, posebno talijanska bankarska grupacija Intesa Sao Paolo, koja je je je financijski izložena i u Plodinama i u Tušu preko svojih tvrtki kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji. Vijesti o svom povezivanju i njegovim modalitetima u Tušu i Plodinama zasad odbijaju komentirati, navodi Dnevnik.

Heberling: To su samo špekulacije slovenskih medija

 Iz riječkog trgovačkog lanca Plodine danas su poručili kako su napisi nekih slovenskih medija o strateškom povezivanju Plodina i slovenskog Tuša »samo špekulacije slovenskih medija«.
Navodi iz slovenskih medija su »samo špekulacije slovenskih medija, a što se tiče naših kreditora, mi ih uredno servisiramo i uredno izvršavamo svoje obveze«, istaknula je članica Uprave Plodina Đozi Heberling u odgovoru na upit Hine o napisu u slovenskom Dnevniku da je, nakon Agrokorova preuzimanja Mercatora, na vidiku stvaranje još jedne »hrvatsko-slovenske trgovačke grupacije« i to putem strateškog povezivanja Plodina i Tuša.

Ako do realizacije strateškog povezivanja dođe, one bi na hrvatskom i slovenskom tržištu lakše konkurirale objedinjenoj Agrokorovoj maloprodajnoj mreži, jer bi zajedno imale milijardu eura godišnjeg prometa sa više od 130 supermarketa, a nova bi grupacija ukupno zapošljavala više od 6000 ljudi, navodi taj list.

Prema neslužbenim informacijama koje iznosi Dnevnik, povezivanje Plodina, čiji je vlasnik Mile Ćurković, te Tuša, koji je u vlasništvu poduzetnika iz Celja Mirka Tuša, odnosno ujedinjavanje njihovih maloprodajnih kapaciteta, bilo bi međufaza, odnosno priprema za prodaju tako udružene mreže jednoj od većih europskih trgovačkih tvrtki.

Kao potencijalno najvjerojatniji budući strateški partner tako se već sada spominje talijanska tvrtka Coop, najveći talijanski trgovac, čiji godišnji prihodi premašuju 13 milijardi eura.

Za takav rasplet situacije u prvom su redu zainteresirani bankari, koje je zadnjih godina brinuo pad poslovnih rezultata i tržišnog udjela Tuša u Sloveniji, gdje je Tuš jedan od najvećih trgovačkih lanaca.

Za razliku od Tuša, položaj Plodina na hrvatskom tržištu i njegovi poslovni rezultati su dobri, pa je lani tvrtka ostvarila 3,26 milijardi kuna prihoda, ali je i kod nje problematična kreditna izloženost, jer joj dugovi zadnjih godina prelaze 220 milijuna eura, predstavljajući opterećenje u njezinom radu i razvoju, tvrdi Dnevnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.