Havarija

Tanker uništio pristanište u luci Ploče, zabranjeno korištenje operativne obale do sanacije

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Havarija se dogodila u nedjelju 5. kolovoza, no iz Ine, za koju je tanker bio dostavljač, ističu kako se opskrba tržišta naftnim derivatima odvija redovno



PLOČE/DUBROVNIK Zbog havarije u luci Ploče u kojoj je tanker »STI Poplar» udario u tankersko pristanište i oštetio ga, zabranjeno je daljnje korištenje veza, potvrdio je u petak ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.


Havarija se dogodila u nedjelju 5. kolovoza, no iz Ine, za koju je tanker bio dostavljač, ističu kako se opskrba tržišta naftnim derivatima odvija redovno, iz ostalih Ininih skladišta.


Privremena zabrana isplovljavanja


Ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur izvijestio je kako je tanker, koji plovi pod zastavom Maršalskih Otoka, prilikom manevra pristajanja, snažno udario o obalnu utvrdu te je oštetio.




»Lučka kapetanija obavila je uviđaj i zabranila upotrebu tog veza, a Lučka uprava Ploče je kod suda zatražila izricanje mjere privremene zabrane isplovljavanja dok se ne uplati odgovarajući polog za naknadu štete«, rekao je Batur.


Dodao je kako pločanska Lučka uprava poduzima sve kako bi se utvrdio stupanj oštećenja i promet ponovno uspostavio.


»U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći kad bi to bilo, ali poduzimamo sve što je moguće, vodeći računa o svim mjerama predostrožnosti zaštite okoliša, što je iznimno važno«, izjavio je Batur.


Rekao je da su mogući poremećaji u pomorskom prijevozu robe, no da će logističari kompanija taj problem nastojati premostiti korištenjem drugih luka i skladišta.


U luci Ploče brojne inspekcije za istraživanje pomorskih nesreća


Lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić pojasnio je da je tanker udario u izvučnu platformu u kanalu »Vlaška» pri ulasku i privezu broda.


»Krmom je zakačio i polomio priveznu utvrdicu te manje oštetio oslonačku utvrdicu gdje se nalaze cijevi. Na brodu su se tijekom ulaska u luku nalazili pilot, zapovjednik i tri časnika, raspoređena na pramcu, sredini i krmi broda. Brod su asistirala dva tegljača«, izjavio je Nikolić.


Dodao je kako su vremenski uvjeti bili idealni.


»S našim inspektorima odmah smo izašli na očevid. Razgovarali smo sa zapovjednikom i zaustavili brod dok se ne utvrde sve činjenice..Nastavili smo upravnu istragu, u skladu s propisima, a stigla je i neovisna agencija za istraživanje nesreća. Zatražili smo od broda da zove klasifikacijsko društvo i ronioca te je utvrđeno kako nema bitnih oštećenja na brodu.


Također, dali smo brodu nalog da isplovi na sidrište Luke Ploče, a Lučkoj upravi, koja je nadležna za održavanje lučke infrastrukture, zabranili smo korištenje te operativne obale dok se ne sanira«, rekao je Nikolić.


I on je potvrdio da je po rješenju Trgovačkog suda, koje je zatražila Lučka uprava Ploče, brod zaustavljen dok se ne obavi garancija naplate nastale štete.


»Brodu su oduzeti certifikati i nalazi se na sidru. Obavljamo daljnju istragu relevantnih činjenica, a izvijestili smo i sve mjerodavne službe te Državno odvjetništvo«, dodao je.