Končar u brodogradilištu

TREĆI MAJ Izgleda da je svima jasno da je Fincantieri jedina garancija za opstanak riječkog škvera

Orjana Antešić

Danko Končar, Foto: S. JEŽINA

Danko Končar, Foto: S. JEŽINA

Danko Končar rekao je da je upoznat s interesom koji Talijani iskazuju za »3. maj« za koji, dodao je, ispada da je »po njihovoj mjeri«. I sam Končar konstatirao je da je riječko brodogradilište »dobra udavača«



RIJEKA Strateški partner Uljanika Danko Končar i trećemajski sindikati su, izgleda, došli do zajedničkog zaključka kako je jedina opcija koja može garantirati daljnji opstanak riječkog brodogradilišta ulazak moćnog Fincantierija i da je to pravac u kojem treba usmjeravati napore.


– Uza svu volju i želju gospodina Končara da pomogne, činjenica je da je teško pratiti ovako velik sustav kao što je Uljanik grupa. Naš sindikat već je pozdravio naznaku i interes koji za »3. maj« iskazuje europski brodograđevni lider, talijanski Fincantieri, jer je to u ovom trenutku jedina garancija da će ovo brodogradilište nastaviti poslovati.


Sve ostalo je vrlo neizvjesno za budućnost »3. maja« koji više nema drugu šansu jer je sa svojim procesom restrukturiranja završio, poručio je nakon sastanka u riječkom brodogradilištu regionalni povjerenik Sindikata metalaca Damir Bačinović, ocjenjujući kako je susret i razgovor s Dankom Končarom bio »konstruktivan i otvoren«, ali i da je na ovom strateškom partneru Uljanika sada velika odgovornost.




Danko Končar rekao je da je upoznat s interesom koji Talijani iskazuju za »3. maj« za koji, dodao je, ispada da je »po njihovoj mjeri«. I sam Končar konstatirao je da je riječko brodogradilište »dobra udavača«.


– Uljanik je zainteresiran da zadrži svoj vlasnički udjel u »3. maju«, ali ako postoji pametnija opcija za ovo brodogradilište, svakako da je treba iskoristiti, kazao je Končar te istaknuo kako očekuje da bi predstavnici Fincantierija u vrlo skoro vrijeme trebali doći s ponudom pred vrh Uljanika.


Na inzistiranje novinara da precizira koje je to »skoro vrijeme« koje spominje, jesu li to tjedni ili mjeseci, Končar je dodao da je riječ o vremenu u iduća dva do tri tjedna.


O varijantama da Talijani preuzmu cjelokupni vlasnički paket Uljanika, a riječ je o 88 posto dionica »3. maja«, ili možda samo većinski dio, Končar nije želio špekulirati, pojašnjavajući kako će to oni definirati u svojoj ponudi, za koji su oblik i udio vlasništva zainteresirani.


Novinare je zanimalo ima li štogod novo oko vraćanja pozajmice »3. maju« s obzirom na to da je Končar prije desetak dana vraćanje duga ocijenio apsolutnim prioritetom kojem će se posvetiti.


No, osim ponovne konstatacije kako je vraćanje tih 523 milijuna kuna prioritet i da se na tome radi, Končar ni jučer o tome nije ništa konkretnije rekao.