Ministar Darko Horvat

Radnicima još samo jedan minimalac: Dva potencijalna strateška partnera zainteresirana za Uljanik i 3. maj

Hina

snimio SIlvano Ježina

snimio SIlvano Ježina

Na novinarski upit znači li to da bi se krajem siječnja moglo znati tko je od njih zainteresiran ili ne i u kojem obimu će ući u brodogradilište, Horvat je rekao kako su oba partnera ozbiljno zainteresirani. "A po kojim uvjetima i na koji način, za to im otprilike treba pet tjedana", rekao je.



ZAGREB – Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je prije sjednice Vlade da dva ozbiljna potencijalna strateška partnera žele provesti dubinsku analizu stanja Uljanika i 3. maja, te kako su rekli da u roku od pet tjedana mogu izraditi ozbiljnu ponudu.


“Dva ozbiljna potencijalna strateška partnera su izrazila želju za ući u ‘data room’, napraviti dubinsku analizu stanja brodogradilišta u Rijeci i Puli i obvezali se da vrlo brzo, čak u roku od pet tjedana, mogu izraditi ozbiljnu ponudu”, rekao je Horvat.


Na novinarski upit znači li to da bi se krajem siječnja moglo znati tko je od njih zainteresiran ili ne i u kojem obimu će ući u brodogradilište, Horvat je rekao kako su oba partnera ozbiljno zainteresirani. “A po kojim uvjetima i na koji način, za to im otprilike treba pet tjedana”, rekao je.




Upitan koliko minimalnih plaća još mogu primiti radnici Uljanika, Horvat je rekao kako je, sukladno hrvatskom zakonodavstvu, do pokretanja (eventualnog) stečaja moguće isplatiti još jednu minimalnu plaću.


“Kakvo je to sad pitanje?”, bio je pak Horvatov odgovor na pitanje mogu li radnici, koji apeliraju na pomoć, dobiti u prosincu još jednu plaću.


“Netko apelira da mu se da nekakav novac. Takvih trgovačkih društava u Hrvatskoj danas ima stotinjak. Kada bi Vlada na takav način odlučila dijeliti novac državnog proračuna mislim da priča ne bi dobro završila”, rekao je Horvat.


Napomenuo je kako će radnicima tijekom prosinca, ako se cijeli postupak uspije odraditi, biti isplaćen minimalni dio plaće za studeni.


“To je posljednje što država može osigurati prije nego li eventualno nastupi stečaj”, istaknuo je.


Članovi Štrajkaškog odbora Uljanika poslali su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojemu traže da se radnicima Uljanika omogući rad od kojeg će moći dostojanstveno živjeti te pitaju zašto se stalno traži tjedan-dva za rješenje programa restrukturiranja, a od odabira strateškog partnera prošlo je oko osam mjeseci.