Štraj u mirovanju

Radnici Uljanika od sutra ponovno rade: Čekaju nas brodovi i rokovi

Hina

snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre

snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre

Cerovac je rekao kako se štrajk stavlja u mirovanje do kraja studenoga, kada će se ponovno sastati i raspravljati o navedenoj odluci na koju će, kako je rekao, "sigurno utjecati realizacija isplate plaća za rujan i listopad kao prihvaćanje programa restrukturiranja od Vlade".



PULA – Radnici Uljanika koji su od 20. listopada u štrajku zbog neisplate plaća od utorka, 20. studenoga ponovno počinju raditi, a štrajk se stavlja u mirovanje do kraja mjeseca, potvrdio je za Hinu predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon skupa radnika koji je u ponedjeljak održan s članovima Uprave.


“Nakon provedene rasprave, u kojoj su u obzir uzeti nezadovoljstvo brodovlasnika zbog zaustavljanja gradnje njihovih brodova, nepoštovanje ugovorenih rokova i obračuna plaće za studeni te dokazivanje Vladi da radnici svojim radom žele ostvarivati plaću, Štrajkaški odbor donio je odluku po kojoj se od utorka, 20. studenoga štrajk stavlja u mirovanje te se istoga dana počinje s radom”, stoji u u odluci Štrajkaškog odbora koja je poslana Upravi Uljanika i svim društvima Uljanik grupe.


Cerovac je rekao kako se štrajk stavlja u mirovanje do kraja studenoga, kada će se ponovno sastati i raspravljati o navedenoj odluci na koju će, kako je rekao, “sigurno utjecati realizacija isplate plaća za rujan i listopad kao prihvaćanje programa restrukturiranja od Vlade”.




“Štrajkaški odbor ostavlja sebi mogućnost ponovne aktivacije štrajka i prije kraja studenoga ako neki događaji ne budu išli u prilog aktualnoj problematici Uljanika i pravu radnika”, navodi se u odluci Štrajkaškog odbora, koji je ujedno podsjetio poslodavca kako radnici nemaju dovoljno novca “za prijevoz i marendu te kako bi se s tim radnicima trebalo pojedinačno pristupiti razgovoru i tražiti izlazak iz ove situacije”.


Štrajkaški odbor također upozorava da su u radnika “izražene velike emocije” te bi, kako navode u odluci, “vodeći kadar trebao pripaziti na pristup radnicima kod dodjeljivanja posla i kod dogovora o odrađivanju istog”.


“To dakle ne znači prekid štrajka, već isključivo njegovo mirovanje do kraja mjeseca”, ponovio je Cerovac.


Dodao je da su radnici Uljanika svjesni da inzistiranjem na nastavku štrajka zapravo sami smanjuju i tu preostalu šansu za opstanak. Istaknuvši kako su članovi Uprave Uljanika izvijestili u ponedjeljak radnike da će tijekom dana novi program restrukturiranja biti konačno poslan Vladi i mjerodavnome ministarstvu, predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac je rekao kako se, nažalost, tijekom skupa radnika od Uprave nije moglo čuti “kada će radnicima biti isplaćena puna plaća za rujan te plaća za listopad”.


“Ne zna se ni kada ni iz kojih izvora”, rekao je Cerovac.