Ostale im samo gaće na štapu

Prosvjed stotinjak radnika Diokija: Vlado, narod vam je gladan, narod vam je siromašan!

Ljerka Bratonja Martinović

Radnici su ovdje, gladni, građani ove zemlje, a nitko nas ne želi ni poslušati. Ovo više nije stvar novaca, ovo je pitanje dostojanstva, poštenja, moramo napravit bolju, humaniju Hrvatsku, proučili su prosvjednici ogorčeni što ih u Banskim dvorima nitko nije želio ni saslušati



ZAGREB Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je  na Markovom trgu bezuspješno tražeći od Vlade da iznađe rješenje za isplatu zaostalih plaća, na koje uzalud čekaju više od pola godine.


– Dovedeni smo pred zid. Umrijet ćemo! Umrijet ćemo od gladi! Vlado, narod vam je gladan, narod vam je siromašan! Zar se moramo svi pretvoriti u kuhare i konobare?! – vikao je pred Banskim dvorima Bojan Kovačić, član Stožera za obranu Diokija pozivajući članove Vlade da ih primi na razgovor.


»Pomozite nam! Zar trebate svaki drugi dan čitati u novinama kako je netko od nas stradao? Zar želite od nas napraviti zločince i kriminalce jer tražimo svoja prava i branimo svoje obitelji?! Zar želite da svi iselimo iz ove Hrvatske?«, poručivao je Kovačić, ali Diokijevcima to nije pomoglo jer u Vladi nisu zatekli nikoga.


To ih međutim nije otjeralo s Markova trga, kao ni hladnoća i snježna mećava na kojoj su stajali, neki s transparentima, a neki s gaćama simbolično okačenim o štapu. 


– To je sve što nam je ostalo. Samo gaće na štapu. Nemamo plaća, nemamo novca, nemamo ničega – ustvrdio je Darko Filipić, bivši smjenovođa Diokija. Danas ovisi o ženinoj plaći i roditeljskoj pomoći, a uskoro će postati otac drugog djeteta u obitelji koju ne može uzdržavati.


– U ovoj zgradi nemaju nimalo razumijevanja za nas, u zgradi prekoputa također. Ali nije stvar samo u Diokiju, cijela država je nigdje. Radnici su ovdje, gladni, građani ove zemlje, a nitko nas ne želi ni poslušati. Ovo više nije stvar novaca, ovo je pitanje dostojanstva, poštenja, moramo napravit bolju, humaniju Hrvatsku. Ovo nije demokracija, ovo nije naša zemlja za koju smo se borili i to se mora promijeniti – kazao je još jedan ogorčeni prosvjednik, Mladen Sudar. 


Srđan Perković iz Sindikata naftnog gospodarstva pozdravio je najavu Čermakovog Crodux plina o preuzimanju Diokija i Dina Petrokemije i obnovi proizvodnje, ali od Vlade ipak traži da radnicima osigura preživljavanje idućih nekoliko mjeseci koliko može potrajati predstečajni postupak. »Čitavo vrijeme čuvamo tuđu imovinu i gladujemo. Ne možemo čekati još tri, četiri mjeseca bez kune«, ističe Perković.


Tristotinjak radnika Diokija koji su od siječnja na burzi, očekuju isplatu sedam zaostalih plaća i polovicu otpremnina. Ostalih stotinjak radnika Diokija, kao i radnici Dina Petrokemije, potražuju devet zaostalih plaća. Izlaz vide u prodaji zemljišta za LNG terminal na Krku HEP-u, iz čega bi se isplatila njihova potraživanja, no problem je što Hypo banka koja ima hipoteku na zemljište, njegovu vrijednost procjenjuje na 47 milijuna eura, dvostruko veći iznos od HEP-a.




Prosvjednike su podržali Mladen Novosel iz SSSH i Krešimir Sever iz NHS-a. Radnici Diokija tretirani su u ovoj državi gore od kućnih ljubimaca, jer za izgladnjivanje kućnog ljubimca njegov vlasnik može zaraditi kaznenu prijavu, dok vlasnik Diokija svoje radnike može izgladnjivati bez posljedica, poručio je Novosel. Prosvjed Diokijevaca dokaz je da Vlada nema razumijevanja za probleme radnika, ocijenio je Sever, te poručio kako na ulice ubuduće mora izaći puno veći broj prosvjednika.