Gordana Deranja

Poslodavci traže otpis davanja državi, a ne odgodu: ‘Na ovaj način ćemo samo prolongirati agoniju’

Branko Podgornik

IGOR KRALJ/PIXSELL

IGOR KRALJ/PIXSELL



ZAGREB – Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja pozdravila je namjeru Vlade da pomogne gospodarstvu ugroženom epidemijom koronavirusa, ali je upozorila da pomoć mora biti hitna te da dosad usvojene mjere neće biti dovoljne.


– Pozdravljamo Vladinu namjeru da definirane mjere u sljedećim koracima prilagođava tako da budu na pomoć gospodarstvu, a svaka od propisanih mjera mora sadržavati jasne kriterije i način primjene, istaknula je Deranja u razgovoru za naš list.


Vlada je omogućila tvrtkama odgodu plaćanja nekih davanja u proračun. Koliko će im to pomoći?




– U ovom trenutku, moramo biti svjesni da smo u kriznoj situaciji i da tvrtke naprasno zaustavljaju svoj posao. Stoga, moramo tražiti otpis i nema nikakvog smisla da lokalna zajednica naplaćuje komunalnu naknadu ili doprinose, ako poslodavac ne radi ili radi s dramatično smanjenim kapacitetima. Mjere moraju doista odražavati pomoć u situacijama više sile. Odgoda nije rješenje za poduzetnike, time se samo prolongira agonija, jer poduzetnik ni za tri mjeseca neće moći platiti trošak ili davanja na nešto što nije mogao stvoriti.


Što je sada najhitnija potreba za tvrtke u Hrvatskoj?


– Besplatna pomoć od 3.250 kuna po zaposleniku izuzetno je važna za sva mikro i mala poduzeća, ali i za srednje i velike tvrtke, a jasni kriteriji za tu mjeru prvi su prioritet. Mjera se počinje primjenjivati u ponedjeljak i postupak dodjele besplatnih neto plaća mora biti brz i jednostavan. Stoga je potrebno svim poslodavcima jasno i transparentno iskazati kriterije za primjenu mjera, ali ona sama nije dostatna za pomoć gospodarstvu. Moramo razgovarati i o otpisima doprinosa, a sve 63 mjere treba dopuniti ukidanjem parafiskalnih nameta, kao i drugih troškovnih opterećenja poslovanja, kako bi se maksimalno zadržala zaposlenost.


Znači, mjere za pomoć gospodarstvu nisu dovoljne. Što biste mijenjali?


– Nastavljamo razgovore s Vladom oko jasnije provedbe svih mjera koje su ponudili. Očekujemo da mjere budu jednostavne, a brzina provedbe je izuzetno važna. Zalagat ćemo se da u tim mjerama bude što više otpisa potraživanja poslodavcima i obustave računa za njihova poslovanja. Očekujemo solidarnost javnog sektora i očekujemo da se svi nameti svedu na minimum ili otpišu, a na tome ćemo ustrajati. Država mora smanjiti svoje rashode. Pri tome nikako ne mislimo na sve službe koje u ovoj situaciji daju najveći obol.