Dostavlja se DORH-u

Porazno izvješće: Evo na što je sve Uprava Uljanika spiskala milijardu, a država jamčila

Jagoda Marić

Foto Milivoj Mijošek / Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek / Glas Istre

Ispada da je u nekoliko godina Uljanik potrošio najmanje milijardu i pol kuna mimo onoga za što su bili namijenjeni



RIJEKA Uljanik je potrošio 1,07 milijardi kuna kredita koje je podigao za gradnju sedam brodova, ali nije započeo graditi nijedan od tih brodova za koje su krediti namjenski podignuti i za koje je država bila jamac. Država je za te kredite dala ukupna jamstva u iznosu od gotovo 856 milijuna kuna, i to u razdoblju od 2015. do 2017. godine, vidi se to iz izvješća o učincima krize u Uljaniku na državni proračun što ga je jučer usvojila Vlada na prijedlog ministra financija Zdravka Marića.


Da je Uljanik kredite, što ih je uz državna jamstva dobivao za nove brodove, koristio kako bi završio stare nije nikakva novost, upozoravali su na to i radnici, ali sada se to prvi put navodi u nekom službenom izvješću i ističe se iznos od čak milijardu kuna.


Kad se tome doda više od pola milijarde kuna pozajmice koja je povučena iz» 3. maja«, na što je u svom izvješću upozoravala i Državna revizija ističući da je to nenamjensko trošenje sredstva riječkog škvera koji je bio u programu restrukturiranja, ispada da je u nekoliko godina Uljanik potrošio najmanje milijardu i pol kuna mimo onoga za što su bili namijenjeni.




S obzirom da je država bila jamac za kredite, banke vjerojatno nisu kontrolirale za što se novac troši, a u Vladinom se izvješću ističe da se Uljanik Grupa obvezala da će u potpunosti i na vrijeme izvršavati svoje ugovorne obveze prema bankama, te da će omogućiti tehničku i financijsku kontrolu i opći nadzor namjenskog trošenja danih kredita. No, o provedenom nadzoru i njegovim rezultatima u izvješću se ništa ne govori, pa tako ni o eventualnom postupanju države kad je shvatila da se sredstva za koja je bila jamac troše nenamjenski.


Uključujući tih 856 milijuna kuna jamstva, koja na kraju nisu poslužila onomu čemu su namijenjena, država je u od 2010. do rujna 2018. ukupno Uljanik grupi dala 7,5 milijardi kuna jamstava, od čega je sada aktivno 4,29 milijardi kuna i to je potencijalna obveza koja može pasti na teret državnog proračuna. Na nju treba dodati i naknade za otkazivanje ugovora i kamate.


Vlada je odlučila da će izvješće dostaviti DORH-u kako bi se provjerili svi ugovori između Uljanika i naručitelja, ali i ugovori o jamstvima i to »radi poduzimanja daljnih potrebnih radnji i aktivnosti s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Hrvatske«. No, DORH je već mjesecima u Uljaniku na osnovu anonimne prijave.