Krah brodogradnje

Pokrenut postupak utvrđivanja pretpostavki za stečaj Uljanika d.d. Ročište tek u svibnju

Hina

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Najnovijim je rješenjem i za matičnu kompaniju Uljanik grupe, čime je za tri važne tvrtke iz sastava Uljanik grupe pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvarenje stečajnog postupka



ZAGREB Trgovački sud u Pazinu u srijedu je pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d., a ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 3. svibnja.


Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Financijska agencija (Fina), i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna.


Taj prijedlog Fine i rješenje Trgovačkog suda u Pazinu o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za utvrđivanje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. objavljeni su na web stranicama Ministarstva pravosuđa.Trgovački sud u Pazinu rješenjem je za privremenog stečajnog upravitelja imenovao Damira Majstorovića iz Pule.

Rješenjem je stečajnom upravitelju naloženo ispitati postoji li razlog za otvaranje stečaja te ima li dužnik imovine za pokriće troškova stečajnog postupka. O tome će Majstorović sudu podnijeti izvješće najkasnije do 25. travnja.




Najnovijim je rješenjem i za matičnu kompaniju Uljanik grupe, čime je za tri važne tvrtke iz sastava Uljanik grupe pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvarenje stečajnog postupka.


Naime, krajem siječnja ove godine Trgovački sud u Pazinu je taj postupak pokrenuo nad Uljanik Brodogradilištem, a ročište o očitovanju o tom prijedlogu zakazano je za 29. ožujka.


Početkom siječnja, pak, Trgovački sud u Rijeci je pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a ročište koje je u tom postupku bilo zakazano za 26. veljače je odgođeno za idući tjedna, 12. ožujka.


I u ta dva slučaja prijedlog je podnijela Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. U slučaju Uljanik Brodogradilišta riječ je o iznosu od 75,8 milijuna kuna, a u slučaju 3. maja o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat jučer je najavio kako će se ovaj tjedna sastati s Upravom Uljanika i vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom, a smatra da neće biti stečaja brodogradilišta, ako se ostvare dobre stvari koje pripremaju i osmišljavaju. »Dogode li se dobre stvari koje pripremamo i osmišljavamo, mi smo mišljenja da stečajnog postupka neće biti«, rekao je Horvat odgovarajući na pitanje novinara je li idući utorak, kada se treba održati ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja u riječkom 3. maju, »dan D« kada će se konačno znati budućnost brodogradilišta u Puli i Rijeci.


Ministar je i danas odgovarao na pitanja novinara vezano uz Uljanik, a tom je prilikom istaknuo da za sastanak sa sindikatima, ali i s Upravom Uljanika, odnosno Tomislavom Debeljakom, mora imati pripremljenu analitiku. 


»Jer, ono što je sada na stolu, te brojke, ne izgledaju dobro. One su puno veće od onoga što je dosad uopće na papir bilo stavljeno. Moramo znati što su grijesi prošlosti, što je zatečeno stanje da bih ja onda mogao imati čist obraz i tražiti od gospodina Debeljaka bilo kakvu aktivnost vezanu uz nastavak brodogradnje«, rekao je Horvat.


Istaknuo je uz ostalo i kako će brojke o tome koliko bi u konačnici mogao koštati sanacijski proces i faza restrukturiranja u odnosu na eventualnu stečajnu proceduru, imati u sljedećih nekoliko dana te da će se tek tada vidjeti kakve su mogućnosti.