Slovenski mediji

PRITISAK NA FABRISA PERUŠKA Slovenska vlada pokušala utjecati na sastav nadzornog odbora Mercatora

Hina

Pozivajući se na svoje izvore, mediji navode da su se Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarstvo u sadašnjoj vladi Mire Cerara, te njegov savjetnik za pitanja državne imovine Borut Jamnik, prije skupštine dioničara u Ljubljani sastali s Peruškom, navodno tražeći da u nadzornom odboru više ne bude Matej Lahovnik



Slovenska vlada je početkom tjedna uoči skupštine dioničara Mercatora u Ljubljani pokušala djelovati na izvanrednog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška kako bi njen utjecaj u nadzornom odboru Mercatora bio veći, ali u tome nije uspjela, tvrde ljubljanski dnevni list »Dnevnik« i portal Siol.net koji to dovode u vezu s dilemama oko sastavljanja nove slovenske vlade.


Pozivajući se na svoje izvore, mediji navode da su se Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarstvo u sadašnjoj vladi Mire Cerara, te njegov savjetnik za pitanja državne imovine Borut Jamnik, prije skupštine dioničara u Ljubljani sastali s Peruškom, navodno tražeći da u nadzornom odboru više ne bude Matej Lahovnik, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani i nekadašnji ministar za gospodarstvo, ali je Peruško te sugestije odbio.


Kako pišu, Lahovnik se smatra bliskim Janezu Janši, potencijalnom mandataru nove vlade, dok je odlazeća vlada na buduće događaje oko Mercatora željela zadržati više kontrole.




Nije tajna da je Počivalšek u nadzornom odboru želio vidjeti neko drugo ime, ono koje bi bilo bliže sadašnjoj nego budućoj vladi, navodi portal Siol.net.


Kako navodi »Dnevnik«, u krugu ministra Počivalšeka negiraju da se radilo o pokušaju pritiska.


Portal Siol.net navodi da su netočne špekulacije da se s Peruškom u Ljubljani sastao i mogući mandatar nove vlade Janez Janša, odnosno da su to demantirali krugovi bliski jednom i drugom.


Skupština Mercatora u utorak je imenovala novi nadzorni odbor u kojemu su uz Peruška, njegovu zamjenicu Irenu Weber i Sergeja Volka na novi mandat imenovani i Matej Lahovnik i Ivica Mudrinić.