Danas novo ročište

Ovrhu povukla samo Agencija za radničke tražbine: Ključ stečaja “3. maja” drže sami – radnici

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Premda je ministar gospodarstva Darko Horvat bio najavio da će se od strane države učiniti sve pretpostavke da se računi »3. maja« deblokiraju, ovrhu od oko 10 milijuna kuna do jučer poslijepodne povukla je, izgleda, samo Agencija za osiguranje radničkih tražbina



RIJEKA Računi »3. maja« i dalje su u blokadi za više desetaka milijuna kuna, ali čini se da ključnu prevagu o tome hoće li se na Trgovačkom sudu u Rijeci danas malo iza 11 sati proglasiti stečaj u riječkom brodogradilištu, drže sami radnici. Ako trećemajci sami dignu ruke i kažu dosta, stečajna sutkinja teško da će imati argument kojim bi mogla dati novi »time out« riječkom škveru.


Na zadnjem ročištu prije dva tjedna predstavnici trećemajaca, podsjetimo, jasno su poručili: ili plaća ili stečaj, jer agonija u ovoj riječkoj »dolini gladi« već predugo traje i previše crpi. Od novaca za zaostale plaće nema ni »n«, a krajem prošlog tjedna Sindikalni odbor »3. maja« pokrenuo je i pismeno izjašnjavanje među radnicima jesu li za stečaj ako do danas ne dobiju svoje plaće.


Povećana blokada?


Pitali smo jučer predstavnike Sindikalnog odbora za broj prikupljenih potpisa, ali nam je rečeno da će danas ujutro podvući crtu i znati što svojim potpisima kažu njihovi kolege u brodogradilištu.




Kako neslužbeno doznajemo, do jučer poslijepodne stanje s ukupnim iznosom blokade nije se značajnije promijenilo u odnosu na onih 87 milijuna kuna, koliko je sutkinja Ljiljana Ugrin bila utvrdila na ročištu 26. veljače. Navodno je blokada još i mrvicu veća, no pouzdanije će se znati tek nakon što sutkinja danas zatraži i dobije najsvježije izvješće od Fine.


Premda je ministar gospodarstva Darko Horvat bio najavio da će se od strane države učiniti sve pretpostavke da se računi »3. maja« deblokiraju, ovrhu od oko 10 milijuna kuna do jučer poslijepodne povukla je, izgleda, samo Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, resor Zdravka Marića, još uvijek nije »trepnuo« jer je blokada Porezne i dalje bila na snazi. Riječ je o potraživanjima od oko 11 milijuna kuna, a od blokade »3. maja« ne odustaje ni HEP sa svojih 7,5 milijuna kuna potraživanja. Hoće li se do današnjeg ročišta nešto promijeniti, vidjet će se. Radnici su, podsjetimo, koncem veljače potraživali 11,9 milijuna kuna na račun neisplaćenog dijela plaće za zadnja tri mjeseca prošle godine, a vjerojatno je ovaj iznos sada povećan za devet milijuna kuna na konto plaće za siječanj.


Trećemajski sindikalisti ostali su dosljedni prošlotjednoj najavi kako nemaju namjere više odlaziti u Zagreb na nove jalove sastanke. U Ministarstvu gospodarstva jučer su bili čelnici njihovih sindikalnih središnjica.


Maćehinski odnos 


Potporu trećemajcima jučer su nam došli dati predstavnici PGS-a i Hrvatskih laburista-stranke rada.


– Najnoviji istup francuskog predsjednika Emmanuela Macrona najavio je zaokret u politici Europske unije i reformu dosadašnjeg sustava tržišnog natjecanja. Cilj je ojačati strateške industrije koje sputane propisanim pravilima ne mogu držati korak s konkurencijom Dalekom Istoka i SAD-a. U zemljama Europske unije itekako su svjesni važnosti zaštite i poticanja svojih strateških industrija, pa je već krajnje vrijeme da se tako počne ponašati i ova naša Vlada. Ako već jesu toliki domoljubi kakvima se već vole prikazivati, onda neka to na djelu dokažu i zaštite »3. maj«, ovo malo od nacionalne brodogradnje što nam je ostalo – poručila je PGS-ovka Tea Mičić Badurina ispred »3. maja«.


Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić ocijenio da se Vlada maćehinski odnosi prema »3. maju« i Primorsko-goranskoj županiji.


– Kad bi ovo brodogradilište bilo u nekoj drugoj županiji, sigurno bi odnos Vlade bio drugačiji – zaključio je.


Predsjednik Laburista David Bregovac jedan je od mnogih koji se pita kuda je nestalo više od 30 milijardi kuna koje je država uložila u nacionalne navoze i što radi glavni državni odvjetnik kojega nije ni za čut »ni za vidjet«. Je li možda na nekom trajnom godišnjem odmoru – zapitao je Bregovac.