Ulaganja u turističke projekte

Otok Vir planira 20 milijuna eura investicija uz izdašne poticaje

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Otok Vir ove godine očekuje nastavak pozitivnih trendova, s barem 10 posto više noćenja u odnosu na lanjskih rekordnih otprilike 1,35 milijuna, a u idućih pet godina planira investicije od 20 milijuna eura u kapitalne turističke i druge projekte uz jedan od najizdašnijih programa općinskih potpora investitorima i privatnim iznajmljivačima



ZAGREB  Otok Vir ove godine očekuje nastavak pozitivnih trendova, s barem 10 posto više noćenja u odnosu na lanjskih rekordnih otprilike 1,35 milijuna, a u idućih pet godina planira investicije od 20 milijuna eura u kapitalne turističke i druge projekte uz jedan od najizdašnijih programa općinskih potpora investitorima i privatnim iznajmljivačima.


Najavljuje to direktor destinacijske menadžment kompanije (DMC) Vir turizam Zdenko Mičić te naglašava da se na Viru radi u više smjerova, od aktivne promocije na domaćem i stranim tržištima, do pripreme i realizacije brojnih turističkih investicija s ciljem da se u idućih pet godina taj otok pretvori u kvalitetnu cjelogodišnju turističku destinaciju.


»Trenutno se intenzivno radi na projektu integralnog hotela, investicije od oko milijun kuna, u sklopu koje ćemo okupiti više objekata apartmanskog tipa i otvoriti centralnu zgradu s recepcijom, restoranom i drugim sadržajima u središtu Vira«, najavljuje Mičić, dodavši da je to tek jedan u nizu projekata koje planiraju.




Vir se aktivno priprema i za prvi veći ‘uskrsni val’ gostiju i vikendaša. Mičić ističe da buking privatnog smještaja, koji je za sada jedini oblik komercijalnog smještaja na tom otoku, za Uskrs i cijelu sezonu ide vrlo dobro, pri čemu gosti i partneri dobro prihvaćaju nove ponude na otoku, koje se već nekoliko godina promoviraju pod sloganom »Vir otok s dva lica«.


»Na otoku je 12 tisuća objekta, a trenutno imamo oko tisuću privatnih registriranih iznajmljivača kod kojih je više od 7.500 kreveta«, kaže Mičić, dodajući da su njihovoj registraciji puno pomogla i privremena rješenja za legalizaciju pa mnogo ljudi koji su radili u ‘sivoj’ zoni sada posluje u skladu s propisima.


Vir je prošlu godinu završio s ukupno 113,5 tisuća registriranih turističkih dolazaka i 1,35 milijuna noćenja, što je bilo 20,6 odnosno 26,4 posto više nego u 2013. U strukturi gostiju, s udjelom od 35 posto još prevladavaju domaći turisti, iako ima i sve više stranaca, pa tako iza domaćih po brojnosti slijede Mađari, Slovenci, Nijemci, Slovaci i drugi.


Izdašne potpore


»Imamo velike investicijske planove, od vodovoda i kanalizacije za cijeli otok, za što su radovi već u tijeku, preko kapitalnih objekata, hotela, marine i sportskog centra do uređenja plaža, šetnica i drugih sadržaja. Ključna stvar je i prostorno planiranje otoka i pet kilometara obalnog pojasa«, kaže Mičić naglašavajući da je veliki pokretač razvoja općina Vir, koja surađuje sa svim subjektima na planiranju i realizaciji.


»Za sve projekte imamo dosta zanimanja investitora i to nije upitno, pogotovo zbog poticaja koje im daje općina Vir, pri čemu ih se oslobađa mnogih troškova temeljem već donesenih odluka općinskog vijeća za velike investicije i za privatne iznajmljivače. Toga zasad osim kod nas nema nigdje u Hrvatskoj«, kaže Mičić.


Investitore općina tako pratiti s poticajima tijekom cijelog vremena amortizacije investicije (20 godina) oslobađanjem od lokalnih poreza i naknada, troškova građevinskih dozvola i priključaka na komunalnu infrastrukturu te subvencioniranjem kamata, dok privatnim iznajmljivačima daje jednokratne potpore do 75 tisuća kuna za podizanje standarda smještaja.


Cilj svih poticaja je da se na Viru u idućih pet godina izgradi 10 hotela i 10 mini-turističkih naselja kategorije četiri i pet zvjezdica, 10 kampova, tri nautičke luke i 100 bazena. »To je vrlo ambiciozan plan, ali s obzirom na veličinu otoka te njegovu poziciju i potencijal realno ostvarivo«, izjavio je Mičić.


Prema planovima, a nakon prvog integralnog hotela, prvi hotel na Viru kategorije pet zvjezdica i sa 100 smještajnih jedinica u gradnju bi mogao najkasnije 2017., dok je do 2020. predviđena izgradnja i polivalentnog doma kulture s kongresnom dvoranom, tri nautička centra s ukupno 600 vezova, komunalnih oko tisuću vezova duž cijele virske obale te sportsko-rekreativnog centra sa stadionom. U turističkoj zoni Srpljica predviđena je gradnja velikog Aqua parka te camping resorta za tri tisuće gostiju.