Uprava i sindikati potpisali aneks kolektivnog ugovora

Novi list stabilizirati nižim plaćama

Portal Novilist.hr

Direktor Gordan Knežević je naglasio da je riječ o socijalno osjetljivom prijedlogu, jer će najveći teret iznijeti zaposlenici s najvišim plaćama



RIJEKA  Predstavnici Uprave i triju sindikata Novog lista potpisali su aneks kolektivnog ugovora, kojim se sporazumno smanjuju plaće za 304 zaposlenika, koji će šest mjeseci primati osnovicu plaće umanjenu za 50 posto čemu će se po novom sistemu obračuna pridodavati i paušalni iznos minimalne plaće od 2.814 kuna brutto, te iznos za prehranu od 581,28 kuna.


U prosjeku su smanjene plaće u Novom listu za nešto manje od 25 posto, a aneks kolektivnog ugovora stupa na snagu 1. listopada i njime se utvrđuju iznosi plaća u razdoblju do 31. ožujka naredne godine nakon čega će ponovo na snazi biti odredbe kolektivnog ugovora ukoliko se prethodno ne postigne drugačiji dogovor.



U bitno drugačijem svjetlu potpisivanje aneksa komentirao je povjerenik Sindikata novinara Nenad Miculinić.




– Ovo je tužan dan za Novi list, dan otrežnjenja, jer smo prihvatili realnost da je trenutno poslovanje takvo da se kratkoročno i brzo neki pozitivni efekti mogu postići samo smanjenjem plaća. Naši članovi traže i druge mjere, prije svega u ostvarivanju boljih rezultata kroz povećanje prodaje, prihoda od marketinga i novih poslova. Dio članova našeg sindikata bio je protiv ovakvog aneksa. Članovi Sindikata novinara smatraju da ne bi samo zaposlenici trebali snositi teret teške situacije u Novom listu, već bi trebalo istražiti i utvrditi odgovornost za to što je Novi list, nekada profitabilna tvrtka, promašenim investicijama doveden na vrlo niske grane, zaključio je Miculinić.



Ugovor su u ime poslodavca potpisali direktor Novog lista Gordan Knežević, te s druge strane glavni povjerenik Sindikata novinara Novog lista Nenad Miculinić, povjerenik Nezavisnog sindikata Novog lista Nenad Rašković i povjerenik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Slaven Brkljačić.


Gordan Knežević je naglasio kako je riječ o socijalno osjetljivom prijedlogu, jer će tzv. socijalno sidro obračunavanja paušalnog iznosa minimalne plaće i iznosa za prehranu značiti da će 20 posto djelatnika Novog lista čije su plaće najmanje, ove mjere osjetiti tek minimalno i simbolično, dok će najveći teret iznijeti zaposlenici s najvećim plaćama.


– Za ovim mjerama posegnuli smo kratkoročno zbog aktualne situacije, koja je posljedica preinvestiranosti Novog lista. Na ovaj način stabilizirat će se poslovanje i vratiti dio dugova nastalih u investicijama. Dogovor je plebisticarno prihvaćen od članstva sindikata i obvezujući je za sve zaposlenike. Zahvaljujem svim djelatnicima Novog lista, a posebno kolegama s višim plaćama, koji su pokazali visoku solidarnost sa ostalima i iznijeti će najveći teret. Moram naglasiti da je u procesu odlučivanja u Sindikatu novinara organizirano tajno glasanje, što je najdemokratskiji način odlučivanja, te je velikom većinom usvojena odluka o prihvaćanju ovog aneksa. Svim zaposlenicima čestitam na donošenju ove odluke kojom su još jednom u kriznom trenutku pokazali kako imaju više svijesti i više ljubavi za Novi list od mnogih uprava, kazao je Knežević.