Danas u ponoć

Najskuplji brod ikad porinut s hrvatskih navoza: Istječe dražba za Uljanikovo jaružalo

Orjana Antešić

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Foto Duško Marušić / PIXSELL



RIJEKA – Danas točno u ponoć završit će prvi krug dražbe za najskuplji brod koji je ikad porinut sa hrvatskih navoza. Riječ je o već čuvenoj Uljanikovoj novogradnji 500, moćnom usisnom jaružalu zbog kojeg je državni proračun ove godine ostao kraći za više od 900 milijuna kuna nakon što su raskidom ugovora od strane Jan de Nul grupe aktivirana državna jamstva u iznosu od 124,6 milijuna eura. Sigurno je da u Ministarstvu financija budno motre na ishod ovog prvog kruga elektroničke javne dražbe jer, bude li sreće i u zadnjim minutama prije ponoći legne ponuda kupca, u državni proračun moglo bi se vratiti najmanje 560 milijuna kuna. Međutim, pokaže li se da su potencijalni interesenti za kupnju ovog jaružala, koji je u visokom stupnju gotovosti, vičniji taktiziranju, pa ovaj prvi krug prođe bez da je itko dražbovao, iznos kojeg država može nadoknaditi automatski pada i do 260 milijuna kuna.


Odluka da se ide u prodaju jaružala, koji je dobio ime po flamanskom misionaru i istraživaču Willemu Van Rubroecku, donesena je vrlo brzo nakon otvaranja stečaja nad Uljanikom. Napravljena je procjena i ovlašteni sudski vještak utvrdio je da u ovom stupnju gotovosti ta novogradnja vrijedi 1,058 milijardi kuna, pa je pretposljednjeg dana srpnja Fina oglasila prvi krug dražbe u kojem je, sukladno pravilima ovršne prodaje, početna cijena utvrđena na tri četvrtine procjenjene vrijednosti odnosno na 794 milijuna kuna. Na ovoj novogradnji postoji više hipoteka, a država odnosno Ministarstvo financija treće je po redoslijedu upisa. Prvi hipotekarni vjerovnik je belgijska banka KBC, a druga po redoslijedu upisa je Privredna banka Zagreb čije tražbine zajedno iznose, prema neslužbenim informacijama, oko 31 milijun eura odnosno oko 230 milijuna kuna. To znači da se novca od prodaje “Willema Van Rubroecka” najprije namiruju banke, a ono što ostane ide u državni proračun. Pritom nikako ne treba izostaviti ni činjenicu da sa svakim novim dražbenim krugom, početna cijena jaružala pada za četvrtinu sve do posljednjeg, četvrtog kruga kada je sve otvoreno jer se prodaja oglašava za simboličnu jednu kunu.


Da bi mogli dražbovati za “Willem Van Rubroecka”, svi potencijalno zainteresirani morali su do zadnjeg dana rujna uplatiti jamčevinu od 106 milijuna kuna. Nije tajna da su u moćnoj Jan de Nul grupaciji zainteresirani da dođu do “svog” jaružala, pitanje je više koliko će u tome taktizirati. Tome u prilog govori i da su, pozivajući se na svoja izlučna prava, početkom rujna bili podnijeli prigovor Trgovačkom sudu u Pazinu tražeći odgodu prodaje, kao i proglašenje nedopuštenosti unovčenja jaružala na javnoj dražbi, međutim, sud ih je odbio. Međutim, žalili su se i sada je postupak na Visokom trgovačkom sudu. Neki naši sugovornici u tome vide samo nastojanja Jan De Nula da otjeraju druge potencijalne kupce. Koliko je poznato, a to nam je potvrdila i stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić, u razgledanju jaružala bili su i predstavnici jedne belgijske kompanije.




Nemoguće je i bilo bi krajnje neozbiljno bilo što špekulirati oko ishoda ovog kruga dražbovanja koji istječe u ponoć. U kuloarima, doduše, kruže određene glasine, ali pravi trenutak istine nastupit će sutra, ako Fina raspiše poziv za novi krug dražbe jer će to značiti da ponuda nije bilo, ali i da početna cijena za jaružalo sa 794 pada na 529 milijuna kuna.