Sastanak

Ministar Horvat s austrijskom ministricom digitalnih i ekonomskih poslova: “Hrvatska je spremna za nove investicije”

Portal Novilist.hr

Susret ministrice i ministra

Susret ministrice i ministra

S Austrijom već tradicionalno imamo dobre i prijateljske odnose. Radi se o našem četvrtom partneru po gospodarskoj razmjeni, ali i zemlji u koju smo se oduvijek ugledali te u mnogočemu preuzimali njihove modele koji su se, posebno u segmentu poslovanja i obrazovanja, pokazali i više nego uspješnim, rekao je Horvat



Republika Austrija najveći je inozemni ulagač u Republiku Hrvatsku. Više od 600 austrijskih poduzeća ovdje provodi različite gospodarske aktivnosti, a ukupna ulaganja dosegla su iznos od gotovo 4,3 milijardi eura.


„S Austrijom već tradicionalno imamo dobre i prijateljske odnose. Radi se o našem četvrtom partneru po gospodarskoj razmjeni, ali i zemlji u koju smo se oduvijek ugledali te u mnogočemu preuzimali njihove modele koji su se, posebno u segmentu poslovanja i obrazovanja, pokazali i više nego uspješnim“, napomenuo je tako ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom današnjeg posjeta ministrice digitalnih i ekonomskih poslova Republike Austrije Elisabeth Udolf-Strobl Hrvatskoj.


Na sastanku koji se održao u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta razgovaralo se o iskustvima dviju zemalja stečenim u segmentu digitalizacije, olakšavanja poslovanja mikro, malih i srednjih poduzeća, dualnog obrazovanja, ali i predsjedanja Vijećem EU. Naime, Austrija je posljednji put predsjedala u drugoj polovici prošle godine, dok Hrvatsku isto očekuje u prvoj polovici 2020. godine.




„Za obje naše zemlje karakteristično je kako su mala i srednja poduzeća glavni oslonac gospodarstva i upravo zbog toga moramo pronaći nova rješenja, metode i pristupe našoj industriji kako bismo iskoristili sve one šanse koje nam nudi digitalizacija.


U budućnosti će biti sve teže iskoristiti neke prilike koje nam nudi globalno gospodarstvo i zato će biti neizmjerno važno da se jače povežemo s našim europskim susjedima, zbijemo redove i na taj način postavimo naša gospodarstva na zdravu osnovu koja će biti spremna na sve izazove koji nas tek čekaju“, istaknula je ministrica Udolf-Strobl te zahvalila ministru Horvatu na svim informacijama s kojima ju je upoznao po pitanju novih prilika i mogućnosti za ulaganje u Hrvatskoj.


Također, poželjela je Hrvatskoj puno sreće u predsjedanju Vijećem EU, te naglasila kako je čekaju velike i važne teme s kojima će se morati aktivno baviti. „Radi se prije svega o stvaranju zajedničke industrijske politike, pri čemu je izuzetno važno da dobijemo jednu zajedničku strategiju koja će se fokusirati na korištenje novih tehnologija i digitalizaciji procesa“, rekla je austrijska ministrica.


S time se složio i ministar Horvat, istaknuvši kako je upravo daljnjim razvojem digitalne ekonomije moguće generirati toliko potrebni dodatni gospodarski rast, a time stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta te omogućiti izgradnju uključivog i konkurentnog digitalnog društva.


„Veliku ulogu u generiranju gospodarskog rasta mogu i moraju imati fondovi EU. Mi smo ih sada odlučili usmjeravati prema onim projektima i investicijama koje će ići u smjeru istraživanja i razvoja te uvođenju novih inovativnih rješenja i tehnologija“, objasnio je ministar.


Poseban naglasak tijekom sastanka ministar je stavio na predstavljanje poticajnog zakonodavnog okvira, koji je usmjeren ka privlačenju novih investicija na prostor Republike Hrvatske. „Ključna misija našeg ministarstva je stvaranje nužnih pretpostavki kako bi se u Hrvatskoj otvarala nova kvalitetna radna mjesta.


Legalne ekonomske migracije dio su hrvatske, ali i europske stvarnosti, no mi ovdje želimo kvalitetne investicije koje će našim ljudima omogućiti dobru plaću, a za što smo pripremili različite mjere i izdašne bespovratne potpore, dijelom iz proračuna, a dijelom iz europskih fondova“, objasnio je ministar te kao primjer dobre suradnje s austrijskim tvrtkama naveo BOXMARK, Wollsdorf Leder, Valamar i Falkensteiner hotele, ali i nedavnu investiciju FACC-a u Jakovlju koja će omogućiti stvaranje 600 novih radnih mjesta.


Dodatno je istaknuo kako se rješenje stvaranja kvalitetne i obrazovane radne snage nalazi u uspostavi dualnog obrazovanja, kakvo već odavno postoji upravo u Austriji. „Na ovaj način želimo postići veći broj upisa u srednje strukovne škole, našoj djeci omogućiti praktičniju nastavu i brži proces učenja, a poduzetniku omogućiti pokrivanje većine troškova i time ga navesti na razvoj kvalitetne radne snage“, rekao je Horvat te austrijskoj ministrici predstavio projekt stipendiranja učenika koji iz godine u godinu sve više popularizira srednje strukovno obrazovanje, a time neposredno utječe i na prilagodbu upisnih kvota realnim potrebama gospodarstva.