OTP

Mađari u bankarskoj ekspanziji u Srednjoj Europi i Balkanu: U Hrvatskoj ciljaju na Addiko i RBA?

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

OTP Grupa je od 2015. do rujna 2018. pokrenula pet akvizicija, s tim da ih je realizirala četiri, i to u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Mađarskoj, a u Bugarskoj se finišira preuzimanje



ZAGREB Investicijska grupa Advent, prema neslužbenim informacijama poslovnih medija, u rujnu prošle godine počela je s pripremama prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, a izvori Jutarnjeg lista potvrđuju da je madarska OTP Grupa zainteresirana, izmedu ostalog, za kupnju hrvatske Addiko banke, objavio je dnevnik u ponedjeljak.


Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria, koju je nakon bankrota preuzela austrijska država, a Hypova mreža poslovnica na Balkanu prodana je 2014. Adventu i Europskoj banci za obnovu i razvoj, piše Jutarnji list.


»OTP banka ne može komentirati glasine o akvizicijama. Stalno pratimo prilike na tržištu, a o svim važnim poslovnim odlukama pravodobno obavještavamo medije«, odgovorili su Jutarnjem listu iz mađarske banke, ne demantirajući, ali ni potvrđujući informacije o tome da su već duboko u pregovorima za kupnju Addiko banke.




Dnevnik podsjeća da je OPT Grupa u prosincu formalno završila preuzimanje Splitske banke, nakon čega je OTB banka Hrvatska postala četvrta po veličini, s tržišnim udjelom od oko 11 posto. Prema neslužbenim informacijama, OTP Grupa razmišlja i o preuzimanju hrvatske RBA banke, koja ima blizu osam posto udjela na domaćem bankarskom tržištu, ako ne uspije akvizicija Addiko banke.


Jutarnji doznaje kako je cilj OTP Grupe da dođe na drugo mjesto po udjelu na tržištu u Hrvatskoj, a za ispunjenje tog cilja bi, ustvari, bilo bolje kupiti RBA, jer bi tada bila bliže Privrednoj banci Zagreb, koja drži oko 20 posto tržišta. No i u jednom i u drugom slučaju bi, u nastojanju da pretekne PBZ, OTP banka morala kupiti neku manju ili srednju banku ili organskim rastom »napasti« drugu poziciju PBZ-a.


»U tom kontekstu treba navesti podatak iz nedavne Deloitteove studija o dinamici spajanja i preuzimanja unutar bankarskog sektora u Srednjoj Europi i na Baltiku, a prema kojojje najaktivniji kupac na tom bankarskom tržištu upravo OTP Grupa. Ona je od 2015. do rujna 2018. pokrenula pet akvizicija, s tim da ih je realizirala četiri, i to u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Mađarskoj, a u Bugarskoj se finišira preuzimanje«, piše Jutarnji list.