Dvije opcije i kombinacije

Kreće “snimanje” stanja u škverovima, ulagači se boje kostura iz ormara

Jagoda Marić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Opcija može biti da novi vlasnik od Uljanika zasebno preuzme »3. maj«, koji će onda biti izdvojen, a kako će se izvesti taj manevar, pokazat će se u sljedećim tjednima, kad će biti jasnije i hoće li na kraju hrvatsko-talijanska ili hrvatsko-ukrajinska kombinacija uopće željeti ući u hrvatsku brodogradnju



ZAGREB/RIJEKA Nakon nekoliko mjeseci pregovora iskristalizirala su se dva, oba hrvatsko-inozemna, para kompanija među kojima, čini se, treba tražiti potencijalnog partnera za Uljanik, odnosno za provedbu programa restrukturiranja u tom škveru.


Na jednoj su strani Brodosplit, odnosno samoborski DIV i talijanski Fincantieri, a na drugoj bi zajednički u ulaganje mogli krenuti Smart Grupa u vlasništvu Vadima Novinskog i Kermas energija Danka Končara.


Iako nitko zasad ne želi govoriti o tome da će sigurno predati ponudu, i svi ističu da tek treba vidjeti kakvo je doista stanje u Uljaniku, čini se da su te kombinacije prihvatljive i Vladi. Takav se zaključak nameće nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s Novinskim u ponedjeljka, nakon čega se taj Ukrajinac sastao i s Dankom Končarom, potvrdio nam je Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj koji je bio na oba sastanka. Da DIV i Fincantieri zajednički nastupaju, već je dulje jasno, a u Vladi neslužbeno doznajemo da se ne protive takvom raspletu, te da će i jednoj i drugoj strani biti otvorena mogućnost da dubinski snime poslovanje Uljanika. No, svi potencijalni ulagači ističu da nisu sigurni hoće li predati ponudu jer ne znaju hoće li se s vremenom pojaviti neke nove obveze Uljanika koje naravno nisu spremni prihvatiti. Od istog strahuju i u Vladi.


Kermasov plan 




– Premijer je na sastanku kazao gospodinu Novinskom da je Hrvatskoj cilj i u Puli i u Rijeci zadržati brodograđevnu industriji i Novinski je kazao da je on za to zainteresiran, ali da mora točno znati kakvo je stanje u Uljaniku prije nego donese bilo kakvu odluku. Zato će za desetak dana u Hrvatsku doći predstavnici njegove kompanije kako bi proučili stvarno poslovanje Uljanika – kazao nam je Pirić.


Otkriva i da su nakon toga Novinski sastao s Končarom, da je od njega dobio i Kermasov plan za restrukturiranje Uljanika.


– Postoji mogućnost da njih dvojica dogovore zajednički ulazak u Uljanik, ali sve naravno ovisi o tome što će pokazati dubinsko snimanje poslovanja Uljanika – rekao nam je Pirić. Isto smo čuli i iz Karmas energije, gdje potvrđuju sastanak s Novinskim, ali dodaju da će se konačne odluke donositi tek nakon što se dobro pročešlja poslovanje Uljanika.


Naši sugovornici iz Vlade kažu da su svjesni da u Uljanik nitko neće ući ako ne bude siguran da se neće pojaviti »kosturi iz ormara«, pa će zato svi i dobiti priliku za dubinsko snimanje, nakon čega će ih pozvati da predaju ponude ako se na to odluče.


– Osim što će morati biti spremni dati vlastiti doprinos i u brodogradilište uložiti barem onoliko koliko je spremna i Vlada kroz program restrukturiranja, očekujemo i da daju plan kako završiti brodove čija je gradnja počela. Mi znamo da država mora platiti jamstva za brodove koji se nikada nisu počeli graditi, kao i za one koji su otkazani, ali želimo vidjeti imaju li plan za završetak brodova, čije je gradnja počela ili je odmakla. To bi značilo i da će manje jamstava pasti na teret države – kaže naš sugovornik iz Vlade.


Iako se na prvu loptu čini da država za Uljanik može imati dva ponuđača, nitko u Vladi doista ne želi prognozirati hoće li se to i dogoditi, odnosno hoće li do kraja godine biti jasno tko doista ulazi u Uljanik.


Snimanje stanja 


Na našu primjedbu da su i Ukrajinci i Talijani zainteresirani više za »3. maj« nego za cijelu grupu, naši izvori odgovaraju da se sada razgovara o snimanju stanja u Uljaniku i njihovom preuzimanju oba brodogradilišta, napominju da »3. maj« ionako ne može proći program restrukturiranja jer je on u tom brodogradilištu završen prošle godine, te da opcija može biti da novi vlasnik od Uljanika zasebno preuzme »3. maj«, koji će onda biti izdvojen. Odvojeno se u programu restrukturiranja koji radi nova uprava i traži rješenje za riječko i pulsko brodogradilište, a kako će se točno izvesti taj manevar, pokazat će se u sljedećim tjednima, kad će biti jasnije i hoće li na kraju hrvatsko-talijanska ili hrvatsko-ukrajinska kombinacija uopće željeti ući u hrvatsku brodogradnju.


Više u tiskanom izdanju Novog lista…