Vesna Pusić u Pekingu

Kina sprema surađivati u gradnji industrijskih zona u Hrvatskoj

Hina

"Spremni smo surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj, posebno zato što Hrvatska ima vrlo važan zemljopisni položaj u Europi. Poticat ćemo i dolazak kineskih turista u Hrvatsku", kazao je kineski vicepremijer Zhang Gaoli



ZAGREB/PEKING - Kina je spremna surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj i poticati dolazak kineskih turista u Hrvatsku, kazao je kineski vicepremijer Zhang Gaoli na sastanku s potpredsjednicom hrvatske vlade Vesnom Pusić u srijedu u Pekingu.


“Hrvatska je naš prijatelj i partner u Europi i cijenimo što aktivno podržavate politiku jedne Kine”, rekao je vicepremijer Zhang i dodao kako kineske vlasti podržavaju interes svojih tvrtki za investiranje u hrvatske infrastrukturne projekte. “Spremni smo surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj, posebno zato što Hrvatska ima vrlo važan zemljopisni položaj u Europi. Poticat ćemo i dolazak kineskih turista u Hrvatsku”, kazao je Zhang, ujedno i stalni član Politbiroa kineske vladajuće KP.


“Hrvatska i Kina mogu surađivati na četiri ključne razine s obzirom da smo članica EU, dio regije s kojom Kina surađuje kroz inicijativu Kina i 16 država srednje i istočne Europe, zatim bilateralno i na kraju u okviru UN-a”, istaknula je ministrica Pusić, prenosi MVEP.




Mogućnost suradnje vidimo i u obnovi i razvoju željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, posebno imajući u vidu mrežu brzih i superbrzih vlakova u Kini, dodala je šefica hrvatske diplomacije.


Osim gospodarstva, rekla je ministrica, imamo velike mogućnosti razvijati suradnju na području znanosti i kulture, te najavila skori posjet hrvatske ministrice kulture Kini. Također, planira se i posjet hrvatskog ministra turizma Kini, jer kinesko tržište smatramo potencijalnim tržištem za Hrvatsku, naglasila je Pusić.


Ovim je sastankom Pusić završila boravak u Pekingu te otputovala za Šangaj gdje ce se sastati s gradonačelnikom, obići slobodnu zonu Pudong, a zamjenik ministrice Joško Klisović sastat će se s predstavnicima poslovne zajednice kojima ce izložiti mogućnosti investiranja u Hrvatsku, kao i hrvatske izvozne mogućnosti.


Jučer je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na sastanku s Pusić kazao kako su kineske kompanije spremne investirati u infrastrukturu u Hrvatskoj, odnosno u luke Ploče, Rijeku i Vukovar, u željezničku prugu između Hrvatske i Mađarske, most na Pelješcu, kao i u hidroelektrane i termoelektrane.


Šefica hrvatske diplomacije istaknula je da Hrvatska treba zauzeti proaktivni stav prema Kini, postati ulazna točka za kineske turiste u Europu i ukloniti prepreke ulaganjima zbog kojih nije ostvarena nijedna veća kineska investicija u Hrvatskoj