Premašili prag

Kappa Star Limited Nebojše Šaranovića drži više od 25 posto dionica Kraša. Što sad?

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva

Dionica Kraša je u fokusu ulagača od 9. rujna, kada je Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje Kraša



ZAGREB Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, i drugi najveći dioničar Kraša, nastavlja povećavati svoj udio u Krašu te je sredinom ovoga tjedna premašila prag od 25 posto, odnosno držala je 25,01 posto dionica, pokazuju u petak objavljeni podaci.


Kraš je danas putem Zagrebačke burze objavio da je zaprimio obavijest ciparske tvrtke da je prešla prag od 25 posto dionica hrvatske konditorske tvrtke.


Po podacima iz objave, Kappa Star Limited je kupnjom dionica Kraša na Zagrebačkoj burzi u srijedu, 6. studenoga prešao prag od 25 posto udjela u Krašu te nakon te kupnje na skrbničkom računu kod Raiffeisenbank Austria drži 374.876 dionica ili 25,0147 posto dionica.




Najveći udio u Krašu i dalje drži Mesna industrija braća Pivac, 30,37 posto dionica, dok je Kraš ESOP, koji drži 18,45 posto dionica na trećem mjestu najvećih dioničara Kraša.


Dionica Kraša je u fokusu ulagača od 9. rujna, kada je Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje Kraša.


Ponudu su objavili 23. listopada i u njoj su ponudili cijenu od 430 kuna za dionicu.


U ponudi se ističe da ne djeluju zajednički niti s jednom drugom osobom, a rok trajanje ponude je 28 dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama, odnosno od 25. listopada ove godine.


U obrazloženju ponude uz ostalo se navodi se da Kraš ima snažan potencijal da, uz daljnja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate te zadrži i dodatno ojača svoj položaj na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu, kao i da postane jedno od najznačajnijih poduzeća u sastavu grupe MIB Pivac.


Uprava Kraša je pak početkom ovoga tjedna, tj. u ponedjeljak ocijenila da je ponuda Mesne industrije braća Pivac za preuzimanje dionica Kraša po cijeni od 430 kuna za dionicu niska.


Cijena iz ponude je veća za manje od jedan posto u odnosu na prosječnu ponderiranu cijenu dionica Kraša tijekom tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze objave ponude, kaže se u mišljenju uprave Kraša o ponudi za preuzimanje.


Podsjeća se pritom da je najniža cijena po kojoj je Pivac stjecao dionice Kraša tijekom razdoblje od godine dana prije nastanka obveze objave za preuzimanje iznosila 410 kuna po dionici, a prosječna ponderirana cijena na burzi tijekom tri mjeseca koja su prethodila toj obvezi 427,05 kuna.


Uprava Kraša smatra da Pivac u svojoj ponudi nije uzeo u obzir da je u tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze objave ponude za preuzimanje najviša cijena iznosila i do 505 kuna po dionici, a da se dionicama Kraša nakon nastanka obveze trgovalo i po 1.090 kuna.


Što se tiče Pivčevih namjera u pogledu budućeg poslovanja Kraša, u dokumentu se ocjenjuje da bi sinergija s Pivcem pozitivno djelovala na Kraš te da su Pivčevi strateški planovi kompatibilni s dugoročnim i kratkoročnim planovima Kraša.


Inače, Šaranovićeva tvrtka Kappa Star Limited je 26. rujna putem Zagrebačke burze objavila da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za tu kompaniju. Kako je tada objavljeno, na traženje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), u svojstvu punomoćnika Kappe, odvjetničko društvo Madirazza&Partneri izvijestilo je da Kappa nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša.