Nema pomaka

Jan De Nul grupa još nije odustala, blokirana prodaja Uljanikovog jaružala

Orjana Antešić

Duško Marušić / Pixsell

Duško Marušić / Pixsell



RIJEKA – Situacija oko jaružala »Willem Van Rubroeck«, na konto koji bi se državni proračun trebao popuniti za 560 milijuna kuna, još uvijek se nije pomakla ni za milimetar. Ova Uljanikova novogradnja i dalje je pod privremenom mjerom zabrane prodaje koju je odredio Trgovački sud u Rijeci što je potpuno zablokiralo proces prodaje broda, koja je bila u završnoj fazi. Zanimljivo je što je, podsjetimo, ovu sudsku mjeru ishodovala sama Jan De Nul grupa koja je i jedina dražbovala za kupnju ovog broda. Premda su bila očekivanja i najave da će Jan De Nul povući privremenu mjeru, to se svejedno nije dogodilo.


I dok se s jedne strane objašnjava da stečajni sudac ne može izdati rješenje o dosudi (prodaji) sve dok je na snazi ova privremena mjera, iz Jan De Nul grupe, putem svog opunomoćenog pravnog zastupnika, pozivaju se na tumačenje prema kojem nema pravne zapreke da sudac donese spomenuto rješenje, da ga privremena mjera suda u tome ne priječi. Nadalje, poručuju kako je i njima u interesu da se cijela ova situacija što prije razriješi kako bi, nakon što uplate ostatak kupoprodajne cijene, mogli preuzeti i otegliti svoje nedovršeno jaružalo iz Pule.


Nejasni razlozi


Ostaje, međutim, ipak nejasno zbog čega Jan De Nul odnosno njihova kompanija Dredging and Maritime Managment, koja je formalno dala ponudu na dražbi, svejedno ustraju i ne žele povući privremenu mjeru zbog koje, evidentno je, Trgovački sud u Pazinu ne izdaje rješenje o dosudi.




Potez Jan De Nula kojim su inzistirali i potvrdili svoj status izlučnog vjerovnika i intelektualnog vlasništva na dijelu opreme koja je ugrađena u jaružalo ranije se dovodilo u kontekst toga da žele spriječiti da se neka od konkurentskih kompanija pojavi na dražbi za »Willema Van Rubroecka«. No, nema jasnog odgovora zašto na tome ustraju i sada kada ih, kao jedinog ponuđača, samo korak dijeli do broda.


Sve će biti puno jasnije do kraja ovog mjeseca, kada i istječe privremena mjera kojom se, kao što joj sam naziv govori, samo na određeno vrijeme stopirala prodaja ove Uljanikove novogradnje. Ako iz grupe Jan De Nul ne budu ustrajavali dalje, tužbom odnosno pokretanjem parničnog postupka, ova pat-pozicija i prodaja moći će se privesti kraju. U protivnom, priča oko najskuplje novogradnje ikad sagrađene na domaćim navozima zakomplicirat će se na n-tu potenciju i odužiti do tko zna kad. Za to vrijeme ovaj sofisticirani i skupi brod-stroj skupljat će hrđu na vezu u Puli, stvarati dodatne troškove prema stečajnoj masi Uljanika d.d. i, naravno, gubiti na vrijednosti. Sve je pitanje što je interes i cilj ljudima iz Jan De Nula.


Sporna oprema


Iz Jan De Nul grupe, koji su originalni naručitelji ovog broda, upozorili su i pozvali se na svoja izlučna prava na opremi koja je ugrađena u ovaj brod i koja je zaštićena patentima. Tražili su od suda u Pazinu da se to jasno naznači u uvjetima prodaje jaružala na javnoj dražbi – da oprema koja je zaštićena patentima, a čiji su oni nositelji nije predmet prodaje odnosno da potencijalni drugi kupac neće imati pravo iskorištavanja bez njihovog odobrenja.


Pazinski sud taj je njihov zahtjev odbio, iz Jan De Nul grupe uložili su žalbu, predmet je prebačen na Trgovački sud u Rijeci koji je nadležan za pitanja intelektualnog vlasništva i pomorskog prava. Izricanjem privremene mjere zabrane prodaje patentirane opreme na »Willem Van Rubroecku«, a zapravo prodaje cijelog broda s obzirom na njegovu tehničku složenost, riječki je sud stao na stranu Jan De Nula.


Iz proračuna plaćeno 900 milijuna kuna


Hrvatsku je stranu, podsjetimo, ovo jaružalo koštalo više od 900 milijuna kuna, koliko je iz proračuna plaćeno na račun protestiranih državnih jamstava. Kako bi se nadoknadila ta ogromna šteta, barem u što većem dijelu, praktički čim je otvoren stečaj u Uljaniku, donesena je odluka da ide u prodaju jaružala. Napravljena je procjena, sud u Pazinu donio je rješenje i koncem srpnja brod se već našao na Fininoj dražbi, za tri četvrtine procijenjene vrijednosti odnosno za početnih 794 milijuna kuna.