Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Odgovor

Guverner francuske banke traži uspostavu europskog sustava plaćanja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 8:20 2019-07-10T08:20:35+02:00

»Prava istina je, međutim, da na europskom tržištu plaćanja već dominiraju akteri koji nisu iz Europe«, kazao je francuski guverner 

Guverner francuske središnje banke pozvao je u utorak na uspostavu europskog platnog sustava u maloprodaji koji bi trebao biti odgovor na sve brojniju konkurenciju u tom sektoru kompanija iz Sjedinjenih Država i Kine.

Inovacije na području financijske tehnologije i od strane velikih tehnoloških kompanija podrazumijevaju da plaćanja više nisu »puka dosadna tehnikalija«, ističe guverner Francois Villeroy de Galhau.

»Prava istina je, međutim, da na europskom tržištu plaćanja već dominiraju akteri koji nisu iz Europe«, kazao je francuski guverner na financijskoj konferenciji u Parizu.

»Dodatno treba ozbiljno shvatiti i sve značajniju ulogu neeuropskih digitalnih kompanija, bile one američke ili kineske, koje već nude rješenja u segmentu plaćanja«, kazao je.

Europske banke do sada nisu uspjele kreirati ozbiljnog suparnika Visi i Mastercardu, a sada se suočavaju s dodatnim pritiskom novih tehnologija, poput mobilnih plaćanja, segmenta u kojem su Kinezi na domaćem planu već daleko odmakli.

Nedavna najava Facebooka o uvođenju vlastite digitalne valute predstavlja novi poziv na buđenje europskom financijskom sektoru i europskim regulatorima, koji ne žele da Europa ponovno ostane bez domaćeg rješenja.

Plaćanja u realnom vremenu u 19-članoj su eurozoni moguća od 2017. godine, ali samo se polovina banaka pridružila shemi koja podupire takve transakcije i uglavnom se koristi za plaćanja u matičnoj zemlji.

»Pozivam na stvaranje paneuropskih rješenja za plaćanje, koja bi se temeljila na zajedničkom brendu i na tehničkom uspjehu infrastrukture Target Instant Payment Settlement (TIP)«, naglasio je Villeroy.

Europska središnja banka pokrenula je uslugu podmirivanja elektroničkih plaćanja TIP krajem prošlogodišnjeg studenog, ali banke je sporo usvajaju iako je jeftinija i sigurnija od njihovih sustava, izjavio je u nedjelju na konferenciji u južnoj Francuskoj član izvršnog vijeća ECB-a Benoit Coeure.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
HEDONIST – Gourmet & Wine 2019.