Pobrali 8,2 milijuna kuna

Državni inspektorat: u turističkoj sezoni gotovo 14 tisuća nadzora

Hina

Zbog nelegalnog obavljanja djelatnosti ili nelegalnog zapošljavanja donijeto je 572 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, od kojih je 153 izvršeno pečaćenjem prostorija, uređaja i opreme, izvjestili su danas iz Državnog inspektorata.



ZAGREB Gospodarski i inspektori rada Državnog inspektorata su od 1. lipnja do 31. kolovoza proveli ukupno 13.892 nadzora u djelatnosti ugostiteljstva i turizma u kojima je utvrđeno 4.638 raznih povreda propisa zbog kojih je podneseno 849 optužnih prijedloga prema prekršajnim sudovima, a mjerama na mjestu izvršenja prekršaja u državni je proračun izravno uplaćeno ukupno 8,19 milijuna kuna.


Zbog nelegalnog obavljanja djelatnosti ili nelegalnog zapošljavanja donijeto je 572 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, od kojih je 153 izvršeno pečaćenjem prostorija, uređaja i opreme, izvjestili su danas iz Državnog inspektorata.


Gospodarski inspektori su od početka lipnja do kraja kolovoza obavili ukupno 12.147 inspekcijskih nadzora, od čega 11.365 iz područja ugostiteljstva i 782 nadzor pružanja usluga u turizmu.




Velika većina, 72 posto nadziranih subjekata i objekata poslovalo je u skladu s propisima, a u 3.442 nadzora utvrđene su ukupno 3.964 razne povrede propisa, pokazuju podaci Državnog inspektorata.


Protiv prekršitelja je nadležnim prekršajnim sudovima podneseno 668 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, uz to je podnijeto i 27 prijedloga za oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi (u ukupnom iznosu od 146,3 tisuće kuna).


Također, donijeta su i 242 prekršajna naloga (u iznosu od 858,8 tisuća kuna), kojima je u 141 slučaju oduzeta imovinska korist (u iznosu od 367,2 tisuće kuna).Na mjestu izvršenja prekršaja naplaćeno je 2.865 kazni, u ukupnom iznosu od 5,67 milijuna kuna.

Donijeto je 1.243 raznih upravnih rješenja, od čega 538 usmenih rješenja o zabrani rada na zapisnik, kojima je odmah zabranjeno daljnje pružanje ugostiteljskih i usluga u turizmu (u području ugostiteljstva 451, a turizma 87).


Od 538 usmenih rješenja o zabrani rada na zapisnik, njih 153 su izvršena pečaćenjem prostorija, prostora, uređaja i opreme, dok su ostala izvršena na drugi način, tj. novčanim kaznama. Također, u 40 slučaja mjera pečaćenja je otkupljena uplatom novčanog iznosa od 696 tisuća kuna u korist državnog proračuna.


Gospodarski inspektori iz područja ugostiteljstva, turizma i boravišne pristojbe su od 1. lipnja do 31. kolovoza uprihodili u proračun iznos od 7,59 milijuna kuna, navode iz Državnog inspektorata.


Kao najčešće povrede propisa kod pružatelja usluga smještaja u domaćinstvima navode rad bez rješenja o odobrenju, neisticanje naznake vrste i kategorije objekta, ne vođenje popisa gostiju, neizdavanje računa, a kod pružatelja usluga u turizmu nelegalan rad i obavljanje djelatnosti, nevođenje knjige žalbi, neisticanje cijena usluga i nezakonito reklamiranje i oglašavanje, itd.


U području ugostiteljstva najčešći su prekršaji bili neispunjavanje propisanih uvjeta, neutvrđivanje normativa, neisticanje cijena usluga, nelegalan rad, neisticanje vrste ugostiteljskog objekta, nepridržavanje propisanog radnog vremena, dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, itd.


Inspektori rada Državnog inspektorata su kod poslodavaca u djelatnosti ugostiteljstva i turizma u razdoblju lipanj-kolovoz obavili ukupno 1.745 inspekcijskih nadzora, od čega 1.222 u području radnih odnosa, a 523 u području zaštite na radu 523 nadzora (od toga 15 povodom ozljeda na radu).


U području radnih odnosa utvrđeno je postojanje osnovane sumnje za 535 djela prekršaja iz područja radnih odnosa, zbog čega je izrečeno 76 upravnih mjera, od čega 34 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti (19 je ukinuto jer su poslodavci otklonili nedostatke u poslovanju i uplatili ukupno 600 tisuća kuna).


Protiv poslodavaca je podnijet 181 optužni prijedlog nadležnim prekršajnim sudovima, izrečena su 22 obvezna prekršajna naloga, 110 kazni na mjestu izvršenja prekršaja i upućene 142 obavijesti drugim tijelima državne uprave radi postupanja iz njihove nadležnosti.


Otkriveno je 90 nezakonito (ilegalno) zaposlenih osoba, navode iz Državnog inspektorata.


U nadzorima u području zaštite na radu inspektori su donijeli ukupno 87 rješenja o otklanjanju nedostataka, 65 rješenja o zabranama na mjestu rada i podnijeli 80 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima, zbog počinjenja 139 prekršaja.