Napokon novac

ČEKALI ŠEST GODINA Radnici Dine u siječnju dobivaju četiri plaće. No to je tek manji dio duga

Orjana Antešić

Blokada Krčkog mosta iz 2012. godine / snimio Marko Gracin

Blokada Krčkog mosta iz 2012. godine / snimio Marko Gracin

Osim radnika, među najveće pojedinačne vjerovnike koji bi trebali dobiti novac upisuje se i Općina Omišalj, kojoj bi se trebalo isplatiti 1,8 milijuna kuna na konto neplaćene komunalne naknade tijekom stečaja, potom HEP za neplaćenu električnu energiju u iznosu od 2,3 milijuna kuna, kao i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za troškove koje su imali u razdoblju kad su omišaljska postrojenja bila pod njihovom nadležnošću. 



RIJEKA – Bivši radnici omišaljske Dine vjerojatno više ni sami ne pamte kad su vidjeli zadnji novac iz ovih davno ugaslih postrojenja. Ipak, u prvim danima nove, 2019. godine na račune »dinaša«, njih ukupno 173, koliko ih je bilo zaposleno u trenutku kad je otvoren stečaj nad ovom nekadašnjom tvrtkom Roberta Ježića, trebao bi konačno leći prvi novac. Riječ je o svoti od tri milijuna kuna, koja bi se trebala isplatiti iz sredstava koje je luksemburški Gasfin odnosno njegova riječka podružnica »Adria Polymers« uplatila kao kupovninu, nakon što je na drugoj dražbi Dininih nekretnina u lipnju ove godine izvršen prijeboj njihovih potraživanja.


Riječ je o 23,6 milijuna kuna koliko je uplaćeno i deponirano na posebnom računu Trgovačkog suda u Rijeci na kojem je krajem prošlog tjedna, nakon održanog ročišta, doneseno rješenje o razdiobi ove kupovnine. U ovom trenutku čeka se samo da rješenje postane pravomoćno što bi se trebalo dogoditi u tjednu između Božića i Nove godine, doznajemo od stečajne upraviteljice Marije Ružić. Naravno, pod uvjetom da se netko od vjerovnika iz stečajne mase Dine ne uloži žalbu što bi onda do daljnjeg prolongiralo podjelu deponiraniranih milijuna.


Prvo troškovi stečaja


Prema navodima Ružić, u prvom naletu podmirit će se troškovi stečajnog postupka koji su procijenjeni na 14,4 milijuna kuna. Pod te se troškove zakonski tretiraju četiri plaće bivših »dinaša«, tri prije otvaranja stečaja u Dini, koji je bio 20. srpnja 2015. godine i još jedna za vrijeme otkaznog roka. Prema izračunu stečajne upraviteljice Ružić, riječ je o ukupno 3,03 milijuna kuna u bruto iznosu.




Osim ove četiri plaće, ali umanjene za iznos kojima je »dinašima« bila isplatila Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT), u troškove stečajnog postupka podrazumijevaju se svi oni koji su nastali u razdoblju od srpnja 2015., pa do početka lipnja 2016. godine kada je stečajni postupak nad omišaljskim petrokemijskim postrojenjima zaključen zbog nedostatka sredstava. Stečaj je, podsjetimo, ponovno aktiviran prije deset mjeseci što znači da će se namiriti i neplaćene fakture iz ove godine.



Nešto više od milijun četvornih metara bivšeg Dininog kompleksa u drugom se pokušaju prodavalo za polovinu utvrđene vrijednosti odnosno za 194 milijuna kuna. Kao kupac i sa zahtjevom za prijebojem potraživanja javio se Adria Polymers koji je ranijim otkupom potraživanja bivše Hypo banke, odnosno današnjih Heta Asset Resolution i H-Abduca, preuzeo mjesto glavnog hipotekarnog vjerovnika nekretnina Dine. Prijeboj je napravljen u iznosu od 170,3 milijuna kuna, pa su platili samo onu razliku do prodajne cijene i postali su punopravni vlasnici cijelog kompleksa. 



Osim radnika, među najveće pojedinačne vjerovnike koji bi trebali dobiti novac upisuje se i Općina Omišalj, kojoj bi se trebalo isplatiti 1,8 milijuna kuna na konto neplaćene komunalne naknade tijekom stečaja, potom HEP za neplaćenu električnu energiju u iznosu od 2,3 milijuna kuna, kao i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za troškove koje su imali u razdoblju kad su omišaljska postrojenja bila pod njihovom nadležnošću. Tu su još i Hrvatske vode za dug od 873.000 kuna vodne naknade te još čitav niz drugih vjerovnika s manjim iznosima.


Podvlačenje crte


U svakom slučaju, ovih 14,4 milijuna kuna, prema izračunu stečajne upraviteljice, trebalo bi biti dostatno da pokrije sve troškove stečajnog postupka, ali crta će se moći podvući tek kad se obračunaju i kamate na dugujuće iznose. Nakon toga, trebala bi uslijediti podjela dodatnih 9,7 milijuna kuna. Taj novac rezerviran je za namirenje vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, a to su opet radnici i država, a kako doznajemo od Ružić ovaj drugi val isplate, ako sve prođe u redu, uslijedio bi krajem veljače ili početkom ožujka.


Valja podsjetiti kako su ukupna potraživanja radnika, kod otvaranja stečaja Dine bila utvrđena u iznosu od 126,3 milijuna kuna. Čak dvije i pol godine prije nego što je otvoren stečaj u omišaljskom postrojenju, podsjetimo, bivši zaposlenici Roberta Ježića nisu primali plaće. Jasno je da će ovih niti 10 milijuna kuna predstavljati tek kap u moru svega onog što su Dina i njezin vlasnik ostali dužni radnicima i državi.