Eurostat

Broj zaposlenih u EU ruši nove rekorde, pao je samo u jednoj zemlji

Hina



Zaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni u drugom je kvartalu 2018. dosegnula nove rekordne razine, pa je je u EU bilo zaposleno ukupno 238,9 milijuna građana, od čega njih 158 milijuna u eurozoni, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.


Obje su brojke najviše otkada su u Eurostatu počeli pratiti te podatke, a podaci su sezonski prilagođeni.


Na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođeni broj zaposlenih u drugom je tromjesečju 2018. godine uvećan za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je porastao za 0,5 posto, objavio je u utorak EUROSTAT.




U istom je postotku broj zaposlenih uvećan i u 19-članoj eurozoni u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je također porastao za 0,4 posto.


Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu za drugo tromjesečje, najviše je porastao broj zaposlenih u Estoniji i na Malti, za po 1,3 posto. U stopu ih slijedi Poljska, s 1,2 posto većim brojem zaposlenih, te Cipar i Luksemburg, gdje je on uvećan za jedan odnosno 0,9 posto.


Pad broja zaposlenih zabilježen je u Latviji, Portugalu i Rumunjskoj, za po 0,3 posto, te u Bugarskoj, za 0,2 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.


Broj zaposlenih u EU u drugom je tromjesečju, prema istom razodoblju prošle godine, uvećan za 1,4 posto. U prvom kvartalu rast je iznosio 1,5 posto na godišnjoj razini.


U eurozoni je broj zaposlenih na godišnjoj razini porastao za 1,5 posto. U istom je postotku bio uvećan u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je Eurostatovo izvješće.


Daleko najveći rast broja zaposlenih u drugom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen na Malti, za 5,5 posto, te na Cipru, za 4,3 posto.


Broj zaposlenih pao je na godišnjoj razini samo u Rumunjskoj, za 1,5 posto.


Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni Eurostatu.