Novi vlasnik LRH

AZTN odbacio prijavu koncentracije između Gitone Adriatic i LRH jer nije ni postojala obveza podnošenja prijave

Hina

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



ZAGREB Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacila je prijavu koncentracije između poduzetnika Gitone Adriatic i Liburnia Riviera Hoteli (LRH), jer zbog ne ispunjavanja zakonom propisanog uvjeta ukupnog godišnjeg prihoda nije ni postojala obveza podnošenja prijave AZTN-u, objavila je u utorak Agencija na svojim web stranicama.


AZTN je odbacio prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije između Gitone Adriatic i LRH-a, a koja nastaje stjecanjem većine dionica LRH od strane Gitone Adriatic, navode iz AZTN-a.


Tvrtku Gitone Adriatic osnovala je tvrtka Gitone Kvarner, i to kao društvo posebne namjene za potrebe provedbe spomenute koncentracije. Gitone Kvarner je također društvo posebne namjene osnovano za potrebne predmetne transakcije od strane Gitone Beteiligungsverwaltungs GmbH iz Austrije, a krajnju kontrolu nad svim navedenim poduzetnicima ostvaruje privatna zaklada Holster sa sjedištem u Beču.




“Prijava namjere provedbe koncentracije je odbačena budući da prema podacima iz prijave i druge dokumentacije proizlazi da u konkretnom slučaju stjecatelj, odnosno Gitone Adriatic i Gitone Kvarner, ne ispunjavaju zakonom propisani uvjet ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom roba i/ili usluga na svjetskom tržištu i na tržištu Hrvatske. Stoga nije postojala obveza podnošenja prijave AZTN-u niti je AZTN ovlašten ocjenjivati dopuštenost takve koncentracije poduzetnika”, navode iz Agencije.


Objašnjavaju pritom da Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) propisuje da je AZTN ovlašten ocjenjivati samo koncentracije između poduzetnika koji su na svjetskom tržištu zajedno ostvarili ukupni prihod od najmanje jedne milijarde kuna te da su istovremeno najmanje dva sudionika koncentracije na tržištu Hrvatske ostvarili ukupni godišnji prihod od najmanje 100 milijuna kuna, pri čemu oba uvjeta moraju biti ispunjena kumulativno.


Budući da u konkretnom slučaju navedeni zakonski uvjeti nužni za pokretanje postupka ocjene dopuštenosti koncentracije nisu bili ispunjeni, AZTN je odbacio prijavu namjere provedbe koncentracije koju je podnio Gitone Adriatic, zaključuje se u objavi Agencije.


Tvrtka Gitone Adriatic je početkom srpnja ove godine objavila da je od četiri tvrtke – SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus – kupila 53,94 posto dionica LRH-a, čime je i nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.


Ta je tvrtka, kako su tada objavili, osnovana početkom srpnja, a po podacima iz sudskog registra, njezin je jedini osnivač austrijska tvrtka Gitone Beteiligungsverwaltungs, s osnovnom djelatnošću pružanja usluga, primarno u turizmu.


Gitone Adriatic djeluje zajednički s preddruštvom Gitone Kvarner iz Zagreba, koje je u postupku osnivanja, kao i s austrijskim tvrtkama Gitone Beteiligungsverwaltungs i Holster Privatstifung. Jedini imatelj poslovnih udjela u Gitone Adriaticu i Gitone Kvarneru je Gitone Beteiligungsverwaltungs, dok je Holster Privatstifung imatelj poslovnih udjela u Gitone Beteiligungsverwaltungs, što ukazuje na činjenicu da su sva društva međusobno vlasnički povezana, naveli su iz Gitone Adriatic u objavi o kupnji većinskog udjela u opatijskoj turističkoj kompaniji.