Prevaranti vrebaju

Zovite policiju: U porastu prijevare i krađe u kojima se kriminalci lažno predstavljaju kao bankari ili policajci

Hina

foto: flickr.com

foto: flickr.com

Policija poziva građane da im na broj 192 ili 112 odmah prijave ako dobiju telefonske pozive od nepoznatih osoba koje traže od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima, ili im kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata.



ZAGREB – Policija je zabilježila porast kaznenih djela prijevara i krađa u kojima se nepoznati počinitelji lažno predstavljaju kao djelatnici banaka ili policijski službenici, a i šteta počinjena tim nedjelima sve je veća, zbog čega poziva građane da u svoje kuće ne puštaju nepoznate osobe.


Ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica, zamjena novčanica radi odnošenja novca u banku, odnošenje novca u banku jer je ulaskom Hrvatske u EU došlo do promjene novčanica koje na sebi moraju imati oznaku EU, neki su od najčešćih načina na koje prevaranti dovode u zabludu oštećene, koji im dopuštaju ulazak u svoje stanove ili kuće.


Analiza nedjela pokazala je i da prevaranti svoje žrtve uvjeravaju da će novac prestati vrijediti ako se ne zamijeni jer mu je istekao rok trajanja, da će novac na računu prestati vrijediti te ga moraju podići i predati drugoj osobi koja će doći po novac, da je novac koji građani imaju kod kuće krivotvoren pa ga je potrebno predati djelatnicima koji će doći po novac.




Prevaranti se svog plijena nastoje domoći i tako što žrtve uvjeravaju da moraju dati otiske prstiju i novaca radi usporedbe s pronađenim novcem ili zlatnim nakitom, traže ih da im dopuste ulazak u kuću ili stan radi fotografiranja novca, ili da im predaju novac radi čuvanja jer se sprema krađa.


Krađe se događaju i tako što jedan od počinitelja nakon ulaska u dom razgovara s oštećenom osobom, a nakon toga u dom kroz nezaključana vrata ulazi i drugi počinitelj koji krade novac i vrijedne predmete, nakon čega se neprimjećen udaljuje iz doma. Oštećeni u takvim slučajevima duže vrijeme ne primjećuje krađu predmeta, što također uvelike otežava pronalazak počinitelja.


Policija upozorava građane da u stanove ili kuće nipošto ne puštaju nepoznate osobe koje pokušavaju ući i doći u posjed njihovog novca, te im ne predaju novac ili druge vrijedne stvari jer se radi o osobama koje se lažno predstavljaju kao djelatnici banke ili policijski službenici koji samo iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba.


Iz policije napominju da se njihovi službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja predstavljaju metalnom službenom značkom i iskaznicom.


Pozivaju građane da im na broj 192 ili 112 odmah prijave ako dobiju telefonske pozive od nepoznatih osoba koje traže od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima, ili im kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata.