Žrtva serijskog pljačkaša

Zadarskom svećeniku ukrao 26 skupocjenih satova, uključujući i Rolex. ‘Volim te satove’

Portal Novilist.hr

Foto Zadarska nadbiskupija

Foto Zadarska nadbiskupija



ZADAR Na Općinskom sudu u Zadru svjedočio je don Mario Sikirić, župnik župe blaženog Alojzija Stepinca, u kaznenom postupku koji se vodi protiv 34-godišnjeg Frane Brkovića. Ovom serijskom pljačkašu crkvi sudi se da je don Mariju u jednom od svojih pohoda ukrao 26 skupocjenih ručnih satova.


– Ne daj Bože da smo se našli sami zajedno u istoj prostoriji. Zajedno ne bi izašli iz sobe. Jesam što jesam, svećenik, ali sam i Bibinjac, rekao je don Mario Sikirić na sudu, prenosi Zadarski.


U impozantnom nizu pljački 34-godišnjaka, koji je na sud doveden iz zatvora u Šibeniku, od ožujka do srpnja 2017. našle su se crkve Gospe od Karmela u Vodicama, Uznesenja blažene djevice Marije, Gospe Loretske, Sv. Petra, Srca Isusuvog, Blažene djevice Marije u Zadru, Rođenja blažene djevice Marije u Zatonu, Velike Gospe u Bibinjama, Pravoslavna crkva u Crnom, kao i dva župna stana u Zadru.


Krao milodare iz škrabica




Iz crkvi je uzimao uglavnom škrabice s milodarima, a najvećeg materijalnog plijena domogao se upravo u župnom stanu na zadarskom predjelu Bili brig svećenika Maria Sikirića.


Prema policijskom zapisniku, iz svećenikova stana ukrao je satove Rolex Oyster perpetual date Explorer, Henry London, Omega, Tissot 1853, Swatch Swiss Automatic, Seiko, Citizen Puma, Kienzle Sport, Certina, Polet, Breill, Casio, Suunto Ambit, U-Boat, četiri sata Swatch, Nike, Omicron, Steinhart, Longines Spirit, Hamilton, Luis Erard, te kopiju Rolexa.


– Volim te satove. To mi je hobi. To su moji osobni satovi, rekao je svećenik na sudu.


Zamjerio je što se u javnosti ističe njegovo ime, kao i optuženik, no sutkinja Danijela Zubčić Poljak odbila je isključiti javnost iz postupka.


– Eto nije bitna krađa, nego kome je ukradeno, rekao je svećenik.


Strast prema satovima


U razgovoru za 24 sata pojasnio je svoju ljubav prema satovima.


– To je nešto što je meni drago i što meni bliski ljudi znaju pa mi poklanjaju za rođendane, prilikom promjene župe i slično. To mi je strast još iz vremena studiranja u Italiji, a sad imam 50 godina.


Polovica tih satova je poklonjena. Ali ja imam neku svoju nagradu za rad i mogu s njom raditi što me volja. Ovako ispada da mi se nameće i diktira što da radim, ali to ne čini institucija za koju radim. Osjećam da sam ugrožen zbog toga, ugrožava mi se privatnost i potražit ću zaštitu, rekao je don Mario za 24 sata.


Ne želi se, kaže, opravdavati, ali ističe da dio tih satova čine stari reparirani satovi. Rolex je bio samo jedan, naglašava.


Nema obvezu siromaštva


– Riješio sam se zbirke, nešto sam poklonio, nešto prodao. Jako mi je drag sat koji mi je poklonio zet pomorac, ali taj mi se nije ni vratio. To su meni uspomene nekih dragih ljudi. Ne znam zašto se stvari postavljaju tako tendenciozno i zašto mi se diktira kako da se ponašam, ako to ne čini Crkva, pita se svećenik.


Kad su ga novinari 24 sata podsjetili da mu je ‘šef’ Isus Krist razdijelio svoje haljine siromasima, don Mario je imao spreman odgovor.


– Ali ja nisam redovnik i nemam obvezu siromaštva, samo preporuku. Imam ja i oca i mater pa sam od njih dobio nasljedstvo, s braćom i sestrama. Ako sam prodao zemlju, imam svoj novac.


To je moja osobna stvar. Imam i više od tisuću knjiga, 30 bijelih majica i 25 pari mudanata, a mogao sam skupljati poštanske marke ili sličice, rekao je don Mario te dodao da ne znamo, recimo, da pomaže u školovanju mladima (ali da to ne napišemo), a da sad lopov ispada Robin Hood koji pljačka bogataše.


Rolex mu odmah upao u oči


Brković je pao u kolovozu 2017. kada su policajci banuli u kafić kraj zgrade suda na zadarskom Poluotoku i polegli na pod njega i don Sikirića. Svećenik je pojasnio kako je nakon krađe svim urarima u Zadru i Zagrebu oglasio kakvi će se njegovi satovi naći na tržištu. Tragajući za svojim satovima dogovorio je kupnju jednog koji mu se učinio njegovim, a na sastanku se pojavio – Brković.


– Taj netko me nazvao jer je znao da se zanimam za satove. I onda je dotični donio taj sat na dogovoreno mjesto. Znao sam da je to moj sat jer je takvih satova malo. Meni je krenuo prodati omegu monomatic, a na ruci je imao moj swatch. Policija nas je uhitila, a u policiji sam ugledao kako policajac iz Brkovićeve pederuše vadi moje satove.


Roleks mi je odmah upao u oči, ispričao je.


Brković je pojasnio kako je policija upala čim je stavio sat na stol.


– Polegli su nas na pod. Ovaj je počeo glumatati i vikati da će zbog mene završiti u zatvoru,  ispričao je na sudu.


Sutkinja Danijela Zubčić Poljak primijetila je kako u spisu nema zapisa o policijskoj klopci.


Krađa zlata prije pet godina


Dodao je kako ovo nije njegov prvi susret s Brkovićem jer se njegovo ime pojavilo prije pet godina kada je opljačkano zlato iz crkve u Pakoštanima.


– Zlatar u Zagrebu pronašao je medaljon od zlata na kojem je kao posveta Svetom Anti i crkvi stajalo ugravirano ime Žonija Maksana. Nazvao ga je i pitao: “Žoni što je tolika kriza da prodaješ zlato?” On mu je rekao da nazove policiju jer je taj medaljon dao crkvi, ispričao je don Mario Sikrić.


Rekao je kako je bio oštećen za 70 tisuća kuna, no da mu je većinu stvari policija vratila zbog čega od optuženika sada potražuje 20 tisuća kuna, te novac za računalo i opremu za digitalno pregledavanje koja je ukradena crkvi.


Brkovićeva odvjetnica Daria Krajina Štivičić ga je pitala ima li račune od satova s obzirom na imovinsko pravni zahtjev.


– Mogu vam reći sajtove gdje se mogu vidjeti cijene takvih satova. Mogu vam doniijeti u karioli njihove kutije jer ako sat ne prođe s kutijom gubi na vrijednosti, kazao je Sikirić.


Jedan od ukradenih satova pronašao je odmah nakon krađe u sandučiću jer je na njemu bila posveta župljana Plovanije. 


Sam Brković demantirao je dio optužbi.


– Imam i ja nekoliko satova. Nisam kriv za sve ovo što me se tereti. Policija mi je uzela 700 eura, što je bilo od moje plaće, a cijelu noć su me maltretirali, rekao je, prenosi Zadarski.