Zajednička karantena

ZARAZA U VIA ROMI Obitelj pritvorenika zgrožena pojavom šuge. Sprema se i prosvjed?

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Krčanka čiji je suprug u riječkom zatvoru zabrinuta je za njegovo zdravlje, jer je u karanteni s čovjekom kojem je šuga potvrđena. Zbog straha da će se i on zaraziti svrabom, spremna je s drugim obiteljima i prosvjedovati ispred riječkog zatvora



RIJEKA Strahujem za svog supruga. Ušao je u riječki zatvor kao zdrav čovjek, a na kraju je veliko pitanje hoće li uspjeti izbjeći zarazu šuge. Strahujem da možda nismo zaraženi i ja i moje dijete, nakon što smo prije tjedan dana bili u posjeti u zatvoru. Problem je što je moj muž, kod kojeg zasad srećom nema znakova zaraze svrabom, i dalje u istoj sobi s pritvorenikom kod kojeg je i službeno dijagnosticirana šuga prije tri-četiri dana, a češao se zbog svraba još sredinom prošlog tjedna.


Izjavila je to jučer za naš list supruga 31-godišnjeg Krčanina, koja smatra da je riječki zatvor napravio propust time što nije iz zajedničke sobe odmah odvojio pritvorenika sa simptomima šuge, već je odlučeno da i dalje ostane u sobi s još trojicom pritvorenika, među kojima je njen suprug, za koje nije bilo znakova zaraze. Mlada Krčanka pita se zašto karantena nije izvedena na način da je zaraženi šugom stavljen sam u izolaciju, a ostala trojica iz te sobe u zasebnu karantenu.


Ocjenjuje da se na ovaj način ozbiljno riskira da se i zdrava trojica zaraze. Supruga pritvorenika s Krka prigovara i na, po njenom mišljenju, nedovoljnu susretljivost djelatnika zatvora u ovoj situaciji, zbog koje je zabrinuta, te premalu spremnost na davanje informacija.




Krčanka naglašava svoje nezadovoljstvo i kaže kako radi na tome da zajedno s obiteljima ostalih pritvorenika, koji su primorani biti u istoj sobi s oboljelim od svraba, nastupe zajednički, te da je moguće da će i prosvjedovati pred riječkim zatvorom.


– Prošlog petka bila sam s djetetom u posjeti svome mužu u zatvoru. Jedan od trojice njegovih »cimera« češao se već dan ranije. No, kod dermatologa su ga vodili tek u ponedjeljak, a tada je potvrđeno da ima šugu, priča nam Krčanka.


– Kontaktirala sam s referenticom u zatvoru koja mi je rekla da će moj muž, s obzirom na okolnosti, gotovo sigurno biti zaražen. Tražila sam da ga izmjeste iz te sobe, no, rečeno mi je da mora biti u karanteni. Odgovoreno mi je da moraju biti svi skupa jer su to njihova zatvorska pravila. Ali, zašto baš sva četvorica, i oni kod kojih nema znakova oboljenja, moraju biti zajedno, govori nam supruga zatvorenika u »Via Romi«.


Za problem šuge u riječkom zatvoru obratili smo se i Ministarstvu pravosuđa. No, nije stigao konkretan odgovor, priopćeno je, u biti, samo da se sve radi u skladu sa zakonom.


*Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista