Stravičan zločin

ZAKLAO ROĐAKE Detalji brutalnog zločina: Strinu je izrezao po vratu, a njenog posinka potpuno iskasapio

P. N.



Pet mjeseci nakon što je bešćutno iz koristoljublja zaklao na spavanju svoju strinu Mariju Minković (77) i njezina posinka Sinišu (50) u njihovom stančiću na zagrebačkim Strugama, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Damira Minkovića (35). Tereti ga se za dvostruko teško ubojstvo na okrutan i podmukao način, od kojih je jedno prema osobi s težom tjelesnom i duševnom smetnjom, javlja Jutarnji.


Optužnica Minkovića tereti da je u noći s 23. na 24. studenog 2018. nasilno ušao u njihovu obiteljsku kuću te ih odlučio ubiti kako bi se domogao novca. Osumnjičeni je svojoj strini Mariji, tvrdi tužiteljstvo, prišao s leđa i nožem joj zadao nekoliko reznih rana s prednje strane vrata. Bio je svjestan da je slabo pokretna i da se ne može braniti. Bešćutnosti tu nije bio kraj već je prišao s leđa i strininom posinku Siniši kojeg je nožem iskasapio po licu, ramenima, tijelu, rukama i dlanovima, a s leđa mu je zadao po vratu još nekoliko reznih rana. Pred njegovim očima oboje su iskrvarili na smrt, nakon čega je Damir Minković krenuo u premetačinu stana u potrazi na novcem. Prekopao je sve ladice u vitrini dnevne sobe u kojoj je umirovljenica držala oko 6000 kuna. Međutim, novac je bio dobro sakriven pa ga nije našao već je iz strininog novčanika uzeo još uvijek nepoznati novčani iznos. A nakon ubojstva Minković je sjeo na autobus te se odvezao k djevojci u Beograd.


Uslijedila je danonoćna krim-obrada, prikupljanje tragova, kopanje po kontejnerima u potrazi za nazubljenim nožem oštrice 19 centimetara te niz drugih otisaka koje je ubojica ostavio na mjestu stravičnog zločina. U pretresu Damirova stana, koji se nalazi uz samu kuću gdje se dogodilo ubojstvo, kriminalisti su već u predsoblju uočili kapljice krvi za koje je utvrđeno da potječu od ubojičine strine. Pritom je iz njegova stana oduzeto više raznih predmeta, ali i tri samurajska mača, jedino je nedostajao nazubljeni nož dužine oštrice duge čak 32 centimentra. Njega u stanu ekipa za očevid nije pronašla, nego je otkriven u kontejneru za plastiku na okretištu autobusa u Strugama. Našli su ga zahvaljujući susjedima, koji su Minkovića vidjeli unezvijerenog pogleda kako, ono jutro kad su otkrivena tijela, nešto ubacuje u kontejner. Prije toga je nož oprao u svojem stanu, ali na njemu su ipak ostali tragovi DNK ubijenih članova obitelji.




Za razliku od njegove strine, koja je bila teško bolesna, ali se i otežano kretala jer je prije 20-ak godina slomila kuk, njezin posinak bio je osoba s posebnim potrebama.


Dva dana od ubojstva i nekoliko sati prije nego što će biti uhićen na Bajakovu, Jutarnji list uspio je razgovarati s Minkovićem.


Tvrdio nam je da nije kriv, bacajući sumnju na nepoznatog počinitelja kojem je možda on, zbog svoje kriminalne prošlosti, trebao biti meta. I baš kao što nam je i obećao da će se javiti na obavijesni razgovor policiji, u utorak pred zoru Minković je krenuo u Hrvatsku te ga je policija oko 7 sati ujutro izvela iz autobusa na Bajakovu.


Bio je bez lipe u džepu, a kako smo već pisali, večer prije “bijega” u Srbiju od prijatelja je tražio 1800 eura, no nije ih dobio, pa je nekoliko stotina kuna uspio “užicati” majku. Inače, Damir je detaljno poznavao raspored u kući ubijenih, pa i tko je u kojoj prostoriji spavao. Iza njega su tri osuđujuće presude zbog krađe, razbojništva i prijetnje, no ima i oslobađajuće presude, navodi  Jutarnji.