Silovatelj na slobodi

Vrhovni sud potvrdio: Silovatelj je pušten u skladu sa zakonom. Odslužio je većinu kazne

Fiore Vežnaver

Lorenco Vidas je iza rešetaka proveo deset i pol mjeseci / snimio S. DRECHSLER

Lorenco Vidas je iza rešetaka proveo deset i pol mjeseci / snimio S. DRECHSLER

Vijeće riječkog Županijskog suda je prije mjesec dana ukinulo pritvor Lorencu Vidasu nakon što je objavljena nepravomoćna presuda kojom je osuđen na godinu dana zatvora zbog silovanja jedne djevojke na Rastočinama



Prvostupanjski sud je, suprotno navodima u žalbi državnog odvjetnika, ispravno utvrdio da su se ispunili uvjeti za ukidanje istražnog zatvora – zaključuje se u rješenju Vrhovnog suda koji je odbio žalbu DORH-a i potvrdio odluku vijeća riječkog Županijskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić, koje je prije mjesec dana ukinulo pritvor 23-godišnjem Lorencu Vidasu iz Rijeke nakon što je objavljena nepravomoćna presuda kojom je osuđen na godinu dana zatvora zbog silovanja jedne djevojke na Rastočinama.


Vidas je iza rešetaka proveo deset i pol mjeseci tako da mu, postane li ova presuda pravomoćna, ostaje za odslužiti još mjesec i pol dana zatvora. Protiv rješenja vijeća sutkinje Šarić, kojim mu je ukinut pritvor, žalbu je podnio državni odvjetnik, predlažući da se osuđeniku odrede mjere opreza, zabrana približavanja i uznemiravanja žrtve, odnosno da se rješenje o ukidanju pritvora ukine i slučaj vrati na ponovno odlučivanje.


Neosnovana žalba


Žalba nije osnovana, zaključili su suci Vrhovnog suda, te se složili sa stajalištem riječkog suda da ga je zbog dužine vremena koje je proveo u pritvoru, činjenice da je boravkom iza rešetaka praktički već odslužio ogromnu većinu zatvorske kazne što mu je izrečena, valjalo pustiti na slobodu. Vrhovni sud se nije složio s tvrdnjom državnog odvjetnika da je vijeće riječkog suda propustilo ocijeniti postoji li mogućnost da se optuženiku odrede mjere opreza. Zaključeno je da je osnovni preduvjet za mjere opreza postojanje uvjeta za primjenu istražnog zatvora, a toga ovdje nema.


Poricao nedjelo




Lorenco Vidas će tako i dalje na slobodi čekati pravomoćnost presude za silovanje zbog kojeg mu je, osim zatvorske kazne, prvostupanjski sud odredio i da je dužan platiti četrdesetak tisuća kuna na ime troškova postupka i vještačenja.


Nemio slučaj, zbog kojeg je Vidas sjedio na optuženičkoj klupi, zbio se 25. listopada 2015. godine, u nedjeljno jutro oko 6.30 sati u stanu žrtve, tada 22-godišnje djevojke. Vidas je u stan djevojke koju je otprije poznavao upao protivno njenoj volji. Tužiteljstvo je teretilo optuženog da je u jednom trenutku žrtvi, dok je sjedila na krevetu, prišao s leđa te joj stavio ruku preko usta. Razodjenuo je sebe i nju te ju počeo dirati po intimnim dijelovima tijela, dok je djevojka cijelo vrijeme pokušavala pružiti fizički otpor. Iako je ostajala bez zraka i snage, uspjela ga je zagrebati po licu. Napadač ju je pak čvrsto pritiskao, ponavljajući joj da će je ugušiti bude li vrištala. Na kraju ju je i silovao, unatoč njenom protivljenju, tvrdila je optužba, a sud na kraju ocijenio dokazanim.


Vidas je na suđenju poricao da je počinio teško kazneno djelo, tvrdeći da je seksualni odnos s djevojkom bio i s njene strane dobrovoljan. Dvaput je smještan u istražni zatvor, prije no što je nakon objave prvostupanjske presude pušten na slobodu. U prvom navratu, nakon privođenja poslije delikta, bio je u istražnom zatvoru tek petnaestak dana, a sa slobode se branio i na početku suđenja. No, sredinom studenog prošle godine završio je u pritvoru i ostao bez 100 tisuća kuna jamčevine jer se nije pridržavao uvjeta pod kojima je pušten da se brani sa slobode plaćanjem jamčevine.