Brzi na cesti, brzi na plaćanju

Vozači pristaju na kazne s popustom

Ico Mikuličić

Već prve dane primjene znatan broj prekršitelja iskoristio je mogućnost plaćanja kazne odmah

RIJEKA  Vozači na području Policijske uprave primorsko-goranske dobro su prihvatili izmjene prekršajnog zakona koje sada omogućavaju popust na kazne ako se plate na licu mjesta. Iako je primjena na cestama tek počela od prošlog vikenda, saznajemo da je već prve dane u Rijeci znatan broj prekršitelja iskoristio mogućnost priznavanja greške i plaćanja kazne odmah uz popust. Naročito se to koristi za one manje kazne od 300 do 500 kuna, pa i za one do tisuću kuna.  

Od subote, 1. lipnja, na snagu je stupio izmijenjeni Prekršajni zakon. Glavna novina su takozvani popusti na prekršajne kazne, primjerice, prekršitelju koji kaznu plati na licu mjesta omogućuje se 50 posto popusta.


Ako prekršitelj u zakonskom roku plati dvije trećine kazne, oprašta mu se ostatak iznosa. Popustima na kazne posebice se žele rasteretiti sudovi, jer su mnogi prekršitelji dosada pribjegavali taktikama sa žalbama i raznim oblicima otezanja postupka čekajući moguće zastare.


 





Kako mnogi kod sebe nemaju dovoljno gotovine predviđeno je da se kazne mogu platiti i karticama, a da će policija biti opremljena uređajima koji mogu provesti. Raspitali smo se kako to zasada funkcionira u praksi.


Na riječkom području zasad takve uređaje za naplatu imaju presretači i neke patrole, ali nemaju još sva vozila pa će se to nastojati što prije uvesti.



Prema nekim procjena smatra se da će se sa stupanjem na snagu novih zakonskih promjena, primjerice, Visoki prekršajni sud rasteretiti odmah za više od šest tisuća predmeta, da će se sukcesivno rasterećivati za oko 16 tisuća predmeta i praktički ih imati i upola manje.


Među olakšicama je uveden i institut beznačajnog prekršaja. On se odnosi na prekršaje koji posebno ne ugrožavaju druge pa ih se može zanemariti. Primjerice, vozač nema kod sebe dozvolu, nije kažnjavan, a provjerama se utvrdi da mu dozvola nije oduzeta i slično..  

No, priča osim olakšica ima i drugu stranu. Za one druge koji bi bezrazložno otezali i žalili pripremaju se i dodatne »kazne«. Novost je i registar neplatiša kazni. Ako se nađete u njemu, primjerice, nećete moći registrirati automobil.