Prepraćeni sucu istrage

VOLJELI PROVALJIVATI U PROSTORE UDRUGA Provalnicima u Stranački dom mjesec dana zatvora

Slavica Kleva

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Dugina i Medved osnovano su osumnjičeni za još neke provalne krađe. Sudac istrage odredio im je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela



RIJEKA U nastavku kriminalističkog istraživanja što ga provode policijski službenici Prve policijske postaje Rijeka, osumnjičeni za provalu u Stranački dom 26-godišnji Aleksandar Dugina sa Hreljina i 32-godišnji Tomislav Medved iz Pakraca jučer su nakon ispitivanja na Općinskom tužilaštvu prepraćeni sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru.


Tijekom kriminalističkog istraživanja provedenog nad obojicom osnovano osumnjičenih za provalu, došlo se do saznanja o počinjenju više kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta, provalnih krađa.


Osim provale u Stranački dom u Ciottinoj ulici, sumnjiče se za tešku krađu provaljivanjem u pokušaju i to u prostorije udruge smještene u zgradi u Ulici Blaža Polića. Nadalje, utvrđeno je da je Dugina u vremenu od 7. travnja do 3. svibnja ove godine počinio također teške krađe provaljivanjem i to u prostorije šest udruga smještenih u zgradi Blaža Polića. Otuđeno je više boca alkoholnog pića i novac. Ukupna materijalna šteta počinjena kaznenim djelima cijeni se na oko pet tisuća kuna.




S obzirom na to da se protiv Dugine, koji do sada nije osuđivan, u međuvremenu vodi veći broj kaznenih postupaka zbog istovrsnih kaznenih djela, sudac istrage mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, uz jamstvo u iznosu od 40 tisuća kuna. I Medved je recidivist, višestruko osuđivana osoba, pa je stoga i njemu određena mjera jednomjesečnog istražnog zatvora, ali uz manju visinu jamstva, ona u njegovom slučaju iznosi 25 tisuća kuna.


Obojica žive i borave po napuštenim prostorima u gradu, posljednje boravište im je u napuštenom Klubu željezničara. Sudac istrage odbio je prijedlog tužitelja da im se odredi istražni zatvor i po osnovi opasnosti od bijega.


Odvjetnici koji ih zastupaju, Nikola Sabljar i Harun Bašagić, samo su kratko izjavili da će uložiti žalbe na odluku o određivanju istražnog zatvora.Podsjetimo, u utorak u jutarnjim satima članovi pojedinih stranaka čija se sjedišta nalaze u zgradi u Ciottinoj ulici nemalo su ostali iznenađeni nasilno otvorenim vratima svojih prostorija. U nekima je napravljen nered, neke su pak prostorije bile pošteđene »temeljitog« pretraživanja, ali su se na meti provalnika našle prostorije Hrvatskih laburista, SDA, HSP-a Ante Starčević, SDSS-a, Vijeća Srpske narodne stranke, PGS-a, ARS.a, HSLS-a i Piratske stranke.