Slučaj zloporabe položaja

Uskok optužio voditeljicu porezne ispostave Opatija zbog nezakonitog prisvajanja 356 tisuća kuna

Hina

Zgrada Uskoka / Snimio Darko JELINEK

Zgrada Uskoka / Snimio Darko JELINEK

Kao osobu odgovornu za opravdanost povrata i točnost popunjavanja virmanskog naloga za povrat te ovlaštenu za potpisivanje naloga za povrat više uplaćenih prihoda i naloga za preknjiženje, Uskok K. F. tereti da od studenoga 2011. do veljače 2017. u dogovoru s V. F. u više navrata višak uplaćenih prihoda, odnosno pogrešno uplaćenih prihoda poreznih obveznika nije vraćala na njihove račune



RIJEKA Uskok je u utorak izvijestio da je 51-godišnju K.F., voditeljicu porezne Ispostave Opatija Područnog ureda Rijeka, optužio da je u suradnji s 53-godišnjim V. F. počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, čime su nezakonito prisvojili oko 356.000 kuna.


 Kao osobu odgovornu za opravdanost povrata i točnost popunjavanja virmanskog naloga za povrat te ovlaštenu za potpisivanje naloga za povrat više uplaćenih prihoda i naloga za preknjiženje, Uskok K. F. tereti da od studenoga 2011. do veljače 2017. u dogovoru s V. F. u više navrata višak uplaćenih prihoda, odnosno pogrešno uplaćenih prihoda poreznih obveznika nije vraćala na njihove račune.


 Uz to, na računima 15 poreznih obveznika je i ručno knjižila storna godišnjih obveza, stvorivši na taj način fiktivnu pretplatu. Potom je osobno popunjavala bezgotovinske naloge za povrat, naloge za preknjiženja kao storno uplate i naloge za preknjiženje kao preknjiženje pogrešne uplate, na način da je kao ovlaštenika za povrat poreza navodila svoj tekući račun.




 Naloge s neistinitim podacima je potpisivala i pečatom ovjeravala, čime je jamčila da su podaci vjerodostojni, točno popunjeni i opravdani, nakon čega ih je dostavljala na izvršenje Fini, kažu u Uskoku.


 Veći dio tog novca je uplaćivala na račun V. F. koji ga je osobno podizao, dok je preostali dio podigla ona sama.


 Tako je nezakonito stekla imovinsku korist od 96.170 kuna, V. F. od 259.452 kune. Time su oštetili proračun Grada Opatije za 256.549 kuna, proračun Republike Hrvatske za 58.122 kune, proračun Primorsko-goranske županije za 22.087 kuna, proračun HZZO-a za 8.368 kuna, proračun Općine Matulja za 6.819 kuna te proračun Grada Rijeke za 3.678 kune.


 Uskok u optužnici predlaže da im se oduzme nezakonito stečeni novac.