Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Ilija Glavić

Ubojici Radoja Petkovića prijeti 15 godina zatvora. Je li počinio zločin iz etničke mržnje?

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 16:05 2019-07-08T16:05:00+02:00

Ilija Glavić koji je na smrt pretukao Petkovića nalazi se u istražnom zatvoru od kraja travnja s mogućnošću da mu zatvor bude produljen

RIJEKA - Cjelokupna dosadašnja prikupljena dokumentacija o tijeku istrage koju je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u slučaju teškog ozljeđivanja 63-godišnjeg Radoja Petkovića koji je u lipnju od posljedica premlaćivanja preminuo u KBC-u, ovih je dana odaslana Županijskom državnom odvjetništvu.

Ilija Glavić (48) osumnjičen za teško premlaćivanje Radoja Petkovića više nije osumnjičenik za nanošenje teških tjelesnih ozljeda koje kazneno djelo je u nadležnosti razine općinskog odvjetništva pa nastavno i općinskog suda, već kazneno djelo nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom je teže kazneno djelo i u nadležnosti je daljnjeg procesuiranja Županijskog državnog odvjetništva pa potom i Županijskog suda.

Za to djelo je zapriječena kazna od tri do petnaest godina zatvora. Nadalje, s obzirom da se Glavić nalazi u istražnom zatvoru od kraja travnja kada se grubi incident i dogodio ispred ugostiteljskog lokala »007« u Stuparima (Marinići) te mu zapravo uskoro istječe maksimalni rok zadržavanja u istražnom zatvoru, mogućnost da mu sada na prijedlog županijskog državnog odvjetnika istražni zatvor bude produljen, realna je.

Stoga će zamjenik županijske državne odvjetnice donijeti novo rješenje o istrazi, ali daleko od toga da je dosadašnja istraga i prikupljeni rezultati beznačajni. Ovih dana ponovo će Ilija Glavić pred županijskog tužitelja koji će ga ispitai o svim okolnostima nemilog događaja. U dosadašnjem tijeku istrage ispitani su svjedoci koji su se u kobnom trenutku nalazili u lokalu zajedno s Glavićem i Petkovićem, konobarica još nije ispitana, nalazi se na drugom poslu u drugoj županiji, no, nema sumnje da će i ona biti pozvana kao svjedok. Glavić je u dsoadašnjem tijeku istrage podvrgnut psihijatrijskom vještačenju i u spis će biti priložen nalaz vještaka, riječ je o ubrojivoj osobi.

Nisu se poznavali

Tijekom dosadašnje istrage nije potvrđeno da su se Petković i Glavić od ranije poznavali, već da su se sporječkali na šanku. Iz iskaza ispitanih svjedoka do prepirke je došlo najprije između Petkovića i jednog drugog čovjeka koji je bio u društvu s Glavićem. Navodno je Glavić Petkoviću rekao da ne viče, a on mu odgovorio da se ne miješa... Zašto je Glavić nakon nekog vremena krenuo za Petkovićem na parkiralište i fizički se obračunao s njim, za sada nije razjašnjeno.

Bez sumnje, dogodilo se grubo divljačko iživljavanje, vrlo teško ozlijeđivanje Petković nije izdržao, nakon skoro dvomjesečne borbe za život, podlegnuo je zadobivenim ozljedama u KBC-u. Stoga se u istražni spis očekuje prilaganje i obdukcijskog nalaza koji je pripremio vještak sudske medicine s pojašnjenjem o uzročno posljedičnom smrtnom ishodu.

Je li sukob između Glavića i Radoja Petkovića, potpredsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva nastao na nacionalnoj osnovi, kako se nakon izvjesnog vremena od sukoba počelo javno govoriti, teško je potvrditi i zaključiti jer svi do sada prikupljeni svjedočki iskazi ne upućuju na etničku netrpeljivost koja bi bila okidač za ovako tešku posljedicu, smrt nedužnog čovjeka.

Snimka videonadzora

Nedugo nakon incidenta policija je zaprimila kaznenu prijavu zbog premlaćivanja, vrlo brzo je zahvaljujući snimkama s video nadzora instaliranog nadomak ugostiteljskog lokala identificirala napadača koji je drugi dan završio u istražnom zatvoru. Grubi fizički obračun 48-godišnjaka s 15 godina starijim muškarcem dogodio se na parkiralištu ispred kafića »007« na Stuparima 24. travnja oko 17.15 sati. Ilija Glavić, rodom iz sela kod Bosanskog Broda, tereti se da je žestoko nasrnuo na 63-godišnjaka nakon prepirke u lokalu.

Prizor snimke s video nadzora je vrlo mučan, kada se Radoje Petković počeo udaljavati iz ugostiteljskog objekta u kojem su se prethodno sukobili, hodajući prema svom vozilu, Glavić je krenuo za njim, sustigao ga i povukao rukom prema sebi kako ne bi ušao u svoj auto. Trenutak kasnije Glavić mu je zadao udarac u lice, od kojeg je napadnuti počeo padati. Glavić ga je pridržao rukom da ne padne na tlo pa mu zadao još jedan udarac šakom u lice.

Tada je nesretni Petković pao na tlo. Uspio se nekako pridignuti, no napadač nije odustao, ponovo je krenuo prema njemu. Zadao je 15 godina starijem muškarcu novi udarac šakom u lice, nanovo u istu desnu stranu. Nakon toga je nesretnik izgubio svijest i pao na tlo.

Svjedoci su »nestali«

Milan Eraković, predsjednik SDSS-a PGŽ-a, sugerirao je da je moguće napad bio etnički motiviran.

– Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci »nestali«. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerojatno napadač ne bi bio ni identificiran – kaže Eraković.

U svakom slučaju Kazneni zakon predvidio je i sankcioniranje takvih nedjela, u ovom slučaju nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe, uzima se otegotnim okolnostima, ukoliko se utvrde tijekom istrage.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze