Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
18. siječnja 2020.
Damiru Šišakoviću pet godina

Ublažena kazna bjeguncu iz zatvora koji je na Krku okrao maloljetnicu i bludničio nad njom. Zašto?

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 17:44 2019-07-02T17:44:38+02:00

Šišaković je zaskočio tada 16-godišnju djevojku pa ju jednom rukom uhvatio oko usta, a drugom stavio nož pod vrat. Zapovjedio joj je: »Šuti! Ne govori ništa! Ideš sa mnom!« 

RIJEKA Žalba prvooptuženika je djelomično osnovana, dok žalba državnog odvjetnika nije osnovana. Navodi se to presudi Vrhovnog suda, koji je za šest mjeseci ublažio kaznu zatvora od pet i pol godina koju je riječki Županijski sud izrekao Damiru Šišakoviću (37) iz Zagreba, odgovornom za ružan slučaj što se na otoku Krku zbio ljeti 2016. godine, kada je maloljetna djevojka postala žrtvom seksualnog zlostavljanja i razbojništva.

Šišakoviću je jedinstvena sankcija za dva kaznena djela, razbojništvo i bludne radnje, na koncu smanjena na pet godina zatvora, jer su suci Vrhovnog suda preinačili pravnu oznaku vezanu za djelo bludnih radnji, inkriminacija je ublažena, pa je za taj delikt kazna od dvije i pol godine smanjena za tri mjeseca zatvora.

Kazna od četiri godine zatvora za razbojništvo prihvaćena je kao utvrđena, a u konačnici je jedinstvena kazna za dva delikta svedena na pet godina. Šišakoviću se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od kraja veljače 2017. godine, što znači da mu je za odslužiti još oko dvije godine i osam mjeseci.

Protupravno oduzimanje slobode

Suci Vrhovnog suda su u ostalom dijelu potvrdili presudu riječkog suda, što znači da je i konačna odluka Županijskog suda u Rijeci kojom je Šišaković oslobođen optužbe za protupravno oduzimanje slobode, treće kazneno djelo za koje ga je teretilo tužiteljstvo.

Postala je pravomoćna i oslobađajuća presuda za Šišakovićevog kompanjona, drugooptuženog Ivana Dejanovića (37) iz Zagreba, kojeg je riječki sud ekskulpirao optužbe za razbojništvo, jedino kazneno djelo zbog kojeg je sjedio na optuženičkoj klupi, nakon što je protiv njega nakon završene istrage tužiteljstvo odustalo od inkriminacije za protupravno oduzimanje slobode maloljetnoj žrtvi.

Šišaković je, kao kolovođa u slučaju zlostavljanja maloljetnice, inicijalno bio optužen – osim za razbojništvo i protupravno oduzimanje slobode – i silovanje, ali je vijeće riječkog suda zaključilo da nije riječ o silovanju, nego o blažem kaznenom djelu – bludnim radnjama.

Zapravo se i nije radilo o »pravom« silovanju, no tužiteljstvo ga je teretilo da je uz uporabu sile i prijetnje »izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem«.

Brat ubio profesoricu i ozlijedio ubojicu Pukanića

Istodobno kada je Damir Šišaković završio u pritvoru zbog ovog slučaja, njegov osam godina mlađi brat Dario u zatvoru je služio 14 godina zatvora zbog ubojstva profesorice Dijane Ćulibrk u Zagrebu, kojoj je zadao tridesetak uboda nožem. Osim što ju je brutalno ubio, pobjegao je s njezinim stvarima, tehničkim uređajima i zlatninom, koje je unovčio kako bi si kupio marihuanu. No, ni u zatvoru se nije smirio pa je 2015. godine za vrijeme služenja kazne u Lepoglavi metalnim utegom Šišaković mlađi tijekom treninga udario u glavu i vrlo teško ozlijedio Roberta Matanića, koji izdržava 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog upletenosti u ubojstvo vlasnika Nacionala Ive Pukanića.

Ovom odlukom Vrhovnog suda stavljena je pravosudna točka na nemio slučaj što se zbio za poslijepodneva 11. srpnja 2016. godine, a začeo se kada je na makadamskom putu, što povezuje Malinsku i Žgombiće, Šišaković zaskočio tada 16-godišnju djevojku.

Šišaković je dotrčao iza leđa maloljetnici, pa ju jednom rukom uhvatio oko usta, a drugom stavio nož pod vrat. Zapovjedio joj je: »Šuti! Ne govori ništa! Ideš sa mnom!«

Odveo ju je preko suhozida na teren okružen šumom, skinuo svoju majicu i naredio žrtvi da sjedne na nju. Nakon toga je izvadio lisice i vezao maloljetnu žrtvu, govoreći joj: »Ovo možemo silom ili milom!«

Bilo je jasno što napadač kani, no djevojka je rekla da to nikako ne želi. No, nasilnik je ponovio da će biti milom ili silom, pa je razodjenuo žrtvu i, unatoč njenim molbama da to ne čini, iskoristio je za bludničenje.

Nakon što je seksualno zlostavljana, Šišaković ju je odvezao do bankomata Erste banke u Malinskoj. Zagrebački nasilnik je od maloljetnice zatražio da na bankomatu sa svojeg računa podigne novac i donese ga.

U strahu za svoj život i sigurnost, a vidjevši kod Šišakovića pištolj, mlada djevojka je i to učinila, te predala Dejanoviću 300 kuna, kako bi ga on dao Šišakoviću. Tužiteljstvo je tvrdilo da je svoju ulogu u razbojništvu odigrao i Dejanović, ali je riječki sud zaključio da nema dovoljno dokaza da se i on oglasi krivim, što je u konačnici prihvatio i Vrhovni sud.

Nije ga poznavala otprije

Na presudu riječkog Županijskog suda, objavljenu u travnju prošle godine, žalili su se i Šišaković i Državno odvjetništvo. Šišaković i njegov odvjetnik pledirali su za oslobađajuću presudu, a podredno da se ukine presuda riječkog suda i odredi novo suđenje.

Dva dana prije pobjegao iz zatvora

Poslije nemilog slučaja na Krku policija je brzo reagirala i istog poslijepodneva uhitila dvojicu osumnjičenih za napad na djevojku. Nakon što su objavljene glavne odrednice slučaja, javnost je bila osupnuta činjenicom da je za silovanje djevojke, kako je u prvi mah okarakteriziran slučaj, okrivljen Zagrepčanin koji je dva dana ranije pobjegao iz sisačkog zatvora, a da mu u drugom zatvoru, zbog ubojstva, leži i brat. Ispostavilo se da je Damir Šišaković iz zatvora pobjegao spektakularnim skokom s prozora, s visine od sedam metara. Rešetke na prozoru ćelije je proširio podmetnutom klupicom, pa ih rukama razmaknuo i provukao se.

Tužiteljstvo je pak prvenstveno tražilo oštriju kaznu za njega. Odbačena je teza obrane da je iskaz majke zlostavljane djevojke bio nezakonit dokaz. Suci Vrhovnog suda nisu prihvatili ni stajalište obrane da je Šišakoviću teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer nisu pravovremeno pribavljene snimke nadzornih kamera s banke i bankomata gdje je podizan novac, što je Šišakovića spriječilo u dokazivanju okolnosti koje mu idu prilog.

Vijeće Vrhovnog suda je zaključilo da je, nasuprot tvrdnjama Šišakovića i njegovog odvjetnika, riječki sud valjano ocijenio da je žrtva kaznenog djela istinito opisala kriminalno ponašanje optuženika, te da ga nema razloga lažno teretiti, nije ga poznavala otprije.

Činjenicu da je uz uporabu oružja iskoristio žrtvu za bludničenje proizlazi ne samo iz njenog, već i iskaza svjedoka kojima je neposredno nakon tog prepričala što je doživjela, naglašavaju suci Vrhovnog suda.

Podvlače da su dva svjedoka ispričala da je djevojka nakon dolaska na svoje radno mjesto »doslovno se sklupčala na podu, tresla se od šoka i plakala«, govoreći da je napadnuta, silovana i da je morala s bankomata podignuti 300 kuna i predati počiniteljima.

Roditelji žrtve u suglasnim iskazima potvrdili su da im je kći doživjela snažno traumatično iskustvo. Osim toga, od Šišakovića su oduzeti upravo oni predmeti koje je ona u svom svjedočenju opisala: nož, lisice, pištolj i marihuana.

Izostanak nekih očekivanih DNA tragova ne pobija navode djevojke oko okolnosti pod kojima je postala žrtva bludnih radnji, vještak je objasnio da je to s tragovima moguće.

Nije prihvaćen ni dio žalbe Šišakovića u kojem se prigovaralo na nalaz psihijatrijskog vještaka o njegovoj ubrojivosti. Iako je toksikološkim vještačenjem utvrđena prisutnost THC-a, psihoaktivne tvari iz marihuane, u krvi Šišakovića, te kokaina i anksiolitika u njegovoj mokraći, psihijatrijski vještak smatra da konzumacija opijata nije utjecala na svijest i volju optuženika. 

Deseta pravomoćna presuda

Damiru Šišakoviću je ovo deseta pravomoćna presuda. Prema službenim podacima, dosad je osuđivan čak devet puta, na sudovima u Zagrebu, Požegi, Sv. Ivanu Zelini, Makarskoj i Rijeci.

Uglavnom je oglašavan krivim za imovinske delikte, teške krađe, pretežito na bezuvjetne kazne, ali one nisu, prije ove posljednje, bile posebno velike, najveća je ona od godinu i pol dana.

Rodom je iz Sarajeva, a prijavljeno prebivalište ima u Zagrebu. Ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i BiH. Po zanimanju je konobar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.