UPORAN I BEZ MILOSTI Mladom poduzetniku dao tri tisuće eura, a izreketario ga za 90 tisuća. Reketario je čak i čistačicu

Slavica Kleva

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Optužnica tvrdi da je Bernard Curi mladom poduzetniku posudio tri tisuće eura, a zatim ga upleo u mrežu straha i prijetnji te na taj način izvukao od jadnika basnoslovnih 90 tisuća eura...



RIJEKA – Bernard Curi (36) iz Malog Lošinja primio je optužnicu u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od kraja travnja ove godine. Tereti se za četiri kaznena djela protiv imovine, kaznena djelo lihvarenja i iznude. Osim optužnice, izvanraspravno vijeće Općinskog suda ujedno mu je produljilo istražni zatvor. Bernard Curi sin je Lazara Curija čiji je brat Simon Curi prije dva mjeseca nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora zbog ubojstva trećeg brata Gjergja Curija u Malom Lošinju. Stalne trzavice među braćom ugostiteljima Curi eskalirale su prije dvije godine ubojstvom, 74-godišnji Simon ustrijelio je svog mlađeg brata Gjergja.


I dok se Curijev odvjetnik usprotivio produljenju istražnog zatvora, vijeće je bilo drugog mišljenja, smatra da i dalje egzistiraju razlozi za istražni zatvor.


Bernard Curi se optužnicom koja nije pravomoćna, tereti da je u vremenu od gotovo dvije godine, s namjerom da se okoristi, iskoristio naivnost, nesnalaženje, neiskustvo i mladu životnu dob tek stasalog poduzetnika u dobi 23 godine. Pa kad je vlasnik građevinske trvtke zamolio Bernarda Curija pozajmicu od 3 tisuće eura radi financiranja poslovanja tvrtke, nije zapravo znao što ga očekuje i što će uslijediti.




Curi mu je pozajmio zatraženi iznos ali mu je iznos odmah uvećao za 1.500 eura na ime kamata, što je poduzetnik i vratio sredinom rujna 2017. godine. No, u trenutku vraćanja pozajmice, Curi mu je tobože zbog »dobre volje« ostavio iznos od tisuću eura bez roka vraćanja, a sve radi daljeg financiranja poslovanja tvrtke koristeći naivnost mladog čovjeka. U prvom redu zatražio je 5 tisuća eura na ime navodne kapare i servisa za nikad realiziranu kupoprodaju skupocjenog automobila iznos koji mu je žrtva isplatila premda mu vozilo nikada nije optuženi predao.


Podli plan


U travnju 2018. godine kada je Bernard Curi izašao iz pritvora, na ime navodnog duga i kamata zahtijevao je da mu isplati 16 tisuća eura jer »dug toliko iznosi«, pa kad mu ovaj nije odmah isplatio, s namjerom da ga prisili zvao na telefon svaki dan. Tražio je zapravo da mu žrtva bude dostupna u svakom pogledu, po pozivu na raspolaganju, dolazio kod njega u stan.



Bernard, Djon i Ljazar Curi počeli su bacati stolce u izloge lokala svog rođaka, frcala su stakla na sve strane, uništavali su inventar rušeći sve pred sobom, a kad su ih policajaci pokušali spriječiti, optuženi su ih napali, nasrnuli svom žestinom na njih, čupali za ruke i gurali ih stolcima. Prilikom bacanja stolaca ozlijedili su policajce, a jednog su prilikom naguravanja udarili u glavu i leđa. Srećom, jedan je policajac zadobio samo površinske ozljede lica u predjelu sljepoočnice, a drugi je također lakše stradao dok je pokušavao spriječiti Bernarda Curija da baci stolac.



Zbog straha i spoznaje da je optuženi bio u zatvoru, zbog srama da o njegovom odnosu s optuženim ne sazna obitelj, radi povrata »duga« prodao je kamion. Sad već stvoren odnos ovisnosti Bernard Curi koristi na način da mu žrtva vraća 16 tisuća eura ali mu optuženi opet ponovo ostavlja 3 tisuće eura bez ugovorenog roka vraćanja, ponovo u svrhu financiranja tvrtke uvjetujući mu dakako da ga mora obavještavati o svim poslovima koje ugovara za tvrtku.


Štoviše, neistinito je optuženi žrtvi predočio da će u rujnu 2018. godine dobiti veću sumu novaca koju će uložiti u poslovanje njegove tvrtke. Od rujna te iste godine od žrtve je na ime povrata duga u visini 3 tisuće eura potraživao sve veće i veće sume novaca, prijeteći mu pritom da će mu pobiti obitelj, da se neće ustručavati ni od čega kako bi došao do novca.


U strahu od realizacije prijetnji žrtva mu je u više navrata od kraja 2018. do travnja ove godine uplaćivala 140 tisuća kuna, pa 105 tisuća kuna, potom još 65 tisuća kuna, dodatno i neke manje iznose, ali uvijek na način da mu je Bernard Curi ostavljao manje iznose zbog »poslovanja tvrtke«. Istovremeno, Bernard Curi je tim novcem zadovoljavao vlastite potrebe, kupio gliser, plaćao autoservise, putovanja, večere. Na taj način žrtva mu je sveukupno isplatila oko 90 tisuća eura. Kad je Bernrad Curi nastavio s daljnjim potraživanjima, žrtva više nije izdržala, prijavila je cijeli slučaj policiji.


I pod drugom točkom optužnice Bernard Curi se tereti za lihvarski ugovor i iznudu.


Osveta za ubojstvo


Posudio je ženi 3.600 kuna s rokom vraćanja u godini dana u mjesečnim ratama po 1.500 kuna. Zbog teških financijskih prilika nesretnica je uvjete prihvatila. No, Bernard Curi joj je na osobno inzistiranje dao još sto eura uz uvjet da će, dok mu ne vrati dug, čistiti po kući. Ona je pristala i u idućem razdoblju u pet navrata u ruke supruge otpuženika, (dok je optuženi bio u zatvoru, op.a) isplatila joj 7.500 kuna, ujedno radeći kućanske poslove.


Kad je optuženi izašao iz pritvora, ponovo je zatražio povrat duga u iznosu tisuću eura priprijetivši joj da će joj istući supruga i djecu, a nakon par dana dug je naprosto narastao za još tisuću eura. Dug u iznosu 19 tisuća kuna podmirio je žrtvin sin ali kad se klupko počelo odmotavati, detaljno su sve transakcije prijavili policiji.



Bernard Curi je zapravo htio imati uvid u poslovanje poduzeća kojeg je osnovala njegova žrtva, zahtijevao od njega da ga redovito obavještava o poslovanju, u što ovaj »naivac« nije u početku sumnjao, nije mislio da optuženi ima loše namjere. No, u narednom razdoblju kada se Bernard Curi upoznao s kolanjem novca u tvrtki, u više je navrata zahtijevao isplate raznih novčanih iznosa. I to sve do vremena kada je Curi krajem 2017. godine zbog drugog kaznenog djela završio u istražnom zatvoru.



Na temelju prikupljenih dokaza, izjava svjedoka, ispisa telefonskih razgovora, izlistanih SMS poruka podignuta je optužnica. Primjerice, samo je iz izuzetih telefonskih uređaja izlistana evidencija da je Bernard Curi nazvao žrtvu u četiri mjeseca 471 puta.


Ispitan pred općinskom tužiteljicom, Bernard Curi je porekao kazneno djelo, tek je objasnio da je mladom poduzetniku posudio 150 tisuća kuna, da mu je ovaj vratio 140 tisuća, a preostali dug iznosi deset tisuća kuna. Šutnjom se branio za kazneno djelo kojim je obuhvaćena druga žrtva.


U međuvremenu su protiv Bernarda Curija podignute dvije optužnice na riječkom Općinskom sudu. Zbog kaznenog djela nanošenja tjelesne ozljede, a drugom optužnicom Općinsko državno odvjetništvo tereti Bernarda Curija, 63-godišnjeg Djona Curija, 62-godišnjeg Ljazara Curija i 32-godišnjeg Fabijana Curija za oštećenje tuđe stvari iz niskih pobuda, prijetnju i sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Zbog tog događaja izvjesno vrijeme tijekom prošle godine u istražnom zavoru su proveli Bernard Curi i Ljazar Curi, brat Gjergja Curija koji je ubijen u kolovozu 2017. godine.


Sva četvorica su optuženi jer su 17. listopada 2017. godine godine nešto prije pola noći zajedno i dogovorno s namjerom da nanesu štetu, iz osvete zbog ubojstva Gjergja Curija, s prostora terase bacili stolce na ugostiteljski objekt Piccolo paradiso koji je u vlasništvu Roberta i Simona Curija, tada tek optuženog za ubojstvo brata Gjergja. Pritom su razbili stakla na izlogu i vratima, štokove, četiri stolca i stolove, nanijevši štetu od 18 tisuća kuna.


Užarene strasti


Bernard, Djon i Ljazar Curi obuhvaćeni su i drugom točkom optužnice, silom su priječili službene osobe u obavljanju službene radnje u okviru njihovih ovlasti, a kaznenim djelima su policajcima nanijeli lakše ozljede. Riječ je zapravo o istom događaju, o činjenici da su nasrnuli na dvojicu policajaca koji su bili raspoređeni na osiguranju ugostiteljskog objekta i koji su ih upozorili da se udalje kad su vidjeli da optuženi prilaze objektu.


No, tek što su ih uspjeli primiriti i naredili im da krenu u policijsku postaju s njima, Fabijan Curi se počeo otimati, odbijati ulazak u automobil pa za vrijeme kad ga je policajac uhvatio rukama oko struka i pokušavao uvući u auto, najprije je zahvatio rukama policajca. Kad su priskočila još dva policajca, Fabijan Curi je nastavio s fizičkim nasrtajem, uhvatio je policajca za košulju i u daljnjem napadu ga je spriječila tek tjelesna snaga policajca.


Užarenih strasti, prilikom ulaska u policijski automobil Bernard Curi prijetio je policajcima koji su ga željeli odvesti u policijsku postaju. »Vidjet ćete vi, treba vas potamaniti jednog po jednog, vidjet ćete vi kad izađem, ubit ću vas jednog po jednog, kakvi ste to vi ljudi!«, govorio je. Sva četvorica u ovom postupku poriču djela.