Psiha Ivana Tomljanovića

UBOJSTVO U SENJU Psihijatar vještačio stanje optuženog ubojice: Ovisnik o alkoholu i egocentrik narcističkog tipa

Fiore Vežnaver

Nije psihički bolesnik - Ivan Tomljanović / Foto R. BRMALJ

Nije psihički bolesnik - Ivan Tomljanović / Foto R. BRMALJ

Kod Tomljanovića je prisutna egocentričnost, smanjena kritičnost, niži prag tolerancije na frustracije, latentna agresivnost i mogućnost pretjeranih impulzivnih reakcija, rekao je dr. Haid

RIJEKA – Okrivljenik je ovisnik o alkoholu. Nekritičan je prema pijenju alkohola, ne smatra se alkoholičarem, a kada počne piti, ne može stati. Ima poremećaj ličnosti dominantno narcističkog tipa. Kod njega je prisutna egocentričnost, smanjena kritičnost, niži prag tolerancije na frustracije, latentna agresivnost i mogućnost pretjeranih impulzivnih reakcija. Doživio je narcističku povredu, što je dovelo do afektivne reakcije.Navodi se to u nalazu psihijatrijskog vještačenja u kojem se zaključno podvlači da je bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno Ivan Tomljanović (57) iz Senja, kojem se sudi pod optužbom za ubojstvo i dva pokušaja ubojstva u senjskom diskoklubu Konoba 16. rujna 2017. godine, kada je ubijen 38-godišnji Tomislav Lopac, redar u klubu, a teško ranjena dvojica gostiju lokala, Tin Rončević (28) i Josip Mesić (29) iz Senja. Tomljanović se optužuje da ih je ustrijelio iz bezobzirne osvete, jer je držao da su trojica odgovorna za to što je prije toga potjeran iz diskokluba nakon što je ismijan, a Mesić ga je, po tvrdnjama tužiteljstva, i udario nogom u stražnjicu kada se Tomljanović »gurao« u njihovo društvo, smješteno u separeu. Jezivi zločin dogodio se kada se Tomljanović u zoru vratio u diskoklub s dva komada vatrenog oružja, pištoljem i revolverom.




Tomljanoviću se sudi za ubojstvo i dva pokušaja ubojstva u senjskom diskoklubu Konoba 16. rujna 2017. godine, kada je ubijen 38-godišnji redar Tomislav Lopac,a teško ranjeni gosti Tin Rončević (28) i Josip Mesić (29)



U jučerašnjem nastavku suđenja pročitan je najprije nalaz psihijatrijskog vještačenja, kojeg potpisuje dr. Aleksander Haid iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, u kojem se navodi, između ostalog, kako je utvrđeno da Tomljanović ima »blaže moždano organsko oštećenje«.Psihijatar dr. Aleksander Haid odgovarao je jučer u sudnici na veliki broj pitanja koja su postavili odvjetnici optuženog. Prema aktualnoj optužnici, Tomljanoviću prijeti kazna od 50 godina zatvora, a obrana je jučer pokušavala doći do odgovora vještaka koji bi poljuljao ovako tešku optužbu i skrenuo inkriminaciju na teren obrane i tezu da se možda radilo o mnogo blažem kaznenom djelu, »usmrćenju«, koje se nekad zvalo »ubojstvo na mah«. Za to kazneno djelo je, naime, predviđena maksimalna kazna od jedne do deset godina zatvora, a zakonodavac je odredio da se radi o tom deliktu kada »tko usmrti drugoga doveden bez svoje krivnje njegovim napadom, teškim vrijeđanjem… u stanje jake razdraženosti ili prepasti«. Tomljanovićevi odvjetnici, očito nezadovoljni psihijatrijskim vještačenjem, na kraju su, ocjenjujući nalaz ekspertize Vrapča kontradiktornim i s nejasnoćama, predložili da sud odredi novo vještačenje, ali je sud to odbio.

Ivan Tomljanović iz nekog razloga ne raduje se medijskoj pažnji / Foto R. Brmalj


Ivan Tomljanović iz nekog razloga ne raduje se medijskoj pažnji / Foto R. Brmalj





Nogom u stražnjicu


– Da li se u vrijeme događaja okrivljenik nalazio u stanju jakog afekta, možete li isključiti takvu mogućnost?, pitao je odvjetnik Marko Kuvač, jedan od Tomljanovićevih branitelja, koji je vještaku naveo devet čimbenika koji su na to mogli utjecati, uz ostalo okolnosti da je Tomljanović smatrao da je verbalno i fizički provociran i napadnut, te ponižen kada je u klubu dobio nogom u stražnjicu, pa su mu se smijali. Psihijatar Haid kazao je da je afekt bio naglašen, te da je iz toga i proizašla onakva ocjena ubrojivosti kakvu je dao u nalazu, gdje je naveo da je »znatno smanjena bila Tomljanovićeva sposobnost shvaćanja svojih postupaka i mogućnost vladanja svojom voljom, ali ipak ne bitno«. Potvrdio je da u Tomljanovića afektivno stanje nije dostiglo ekstreman nivo, ali je ono trajalo dosta dugo, 15-20 minuta. Ljutnja, bijes, srdžba i agresivni porivi bili su prisutni, ali se ne može točno reći kojim su se redom javljali i u kojem intenzitetu.



– Provedeno psihijatrijsko vještačenje ima kontradikcije i nejasnoće, koje nisu otklonjene ni odgovorima vještaka u sudnici. Pitali smo ga da li može isključiti mogućnost da je optuženik u vrijeme događaja bio u stanju jakog afektivnog stanja i stanju jake razdraženosti. Nije nam jasno je li moguće ili ne isključiti tu tvrdnju, ustvrdio je nakon iskaza dr. Haida odvjetnik Marko Kuvač, predlažući da se angažira novi vještak koji će provesti drugu psihijatrijsku ekspertizu. Zastupnik optužbe usprotivio se pak novom vještačenju, dodajući da je vještak dao odgovore na sve bitna pitanja. Vijeće sutkinje Ike Šarić nakon toga se povuklo na vijećanje, pa poslije objavilo da se odbija prijedlog obrane za novim vještačenjem.



Odvjetnik Kuvač tražio je od psihijatra da se izjasni i o rupi u sjećanju Tomljanovića, koji je u svojoj obrani tvrdio da je izgubio svijest nakon što je prvi put opalio revolver i da je bio kao u nekom snu za ispaljenja ostalih metaka. Dr. Haid je objasnio da se najvećim dijelom to može tumačiti tako da se radi o psihološki motiviranom ispadu sjećanja, u smislu obrane od neprihvatljivih činjenica, ali se dio može vezati za alkoholiziranost. Inače je u stanjima jačeg afektivnog stanja moguće da osoba ima razdoblje nesjećanja, obrazložio je vještak. Osvrćući se na konstataciju odvjetnika da je, prema Tomljanovićevom viđenju stvari, »bujalo kao kvasina« to njegovo afektivno stanje, psihijatar je kazao da je pri svom nalazu uzeo u obzir sve što je optuženik naveo u razgovoru u sklopu vještačenja. No, dr. Haid je napomenuo da kod Tomljanovića nije bilo »stanja bez svijesti«.


Svjestan svega


– Ne vidi se gubitak kontinuiteta svijesti. Afekti koje sam opisao nemaju direktnu korelaciju s poremećajem svijesti. Ako je u afektivnom stanju, ne znači da je svijest poremećena, podvukao je psihijatar iz Vrapča, dodajući da kod Tomljanovića nisu pronađeni indikatori o postojanju težih oštećenja u psihijatrijskom smislu, da bi bilo potrebno provesti CT mozga i magnetnu rezonancu. »Blaže moždano organsko oštećenje« može se povezati s efektom alkohola, a alkoholizam je ovisnost, a ne duševna bolest, pojasnio je psihijatrijski ekspert, koji je zaključio da Tomljanović ne boluje od duševne bolesti.



Iznadprosječno je inteligentan. Tomljanović, koji je za ekspertize izjavio da se kaje i da mu je žao za ono što je učinio, ali da mu »žele natovariti više«, ne boluje od duševne bolesti, zaključeno je vještačenjem, u kojem se zaključno i predlaže sudu da mu se izrekne mjera liječenja od ovisnosti od alkohola, s obzirom da postoji opasnost da u tim okolnostima počini slično kazneno djelo.



Na pitanje odvjetnika Nikole Sabljara, drugog Tomljanovićevog branitelja, da li bi ocjena ubrojivosti bila drukčija da je okrivljenik bio pod većom koncentracijom alkohola od utvrđenih 1,56 promila (najmanje), dr. Haid odgovorio da stupanj alkoholiziranosti nije presudan u procjeni stanja ubrojivosti. Odvjetnik Sabljar pitao je i da li je do frustracije u Tomljanovića dovela okolnost da je nakon odlaska posramljenog optuženika iz disklokluba i vraćanja u taj lokal s oružjem u međuvremenu otišao do jednog kafića gdje su mu odbili dati piće (alkohol). Odgovoreno mu je da to nema bitnog utjecaja na prosudbu koju je već dao. Ni povišeni šećer se ne može dovesti u vezu sa sposobnostima okrivljenika u psihijatrijskom smislu.Doris Hrast, zamjenik riječke Županijske državne odvjetnice, zapitao je pak da li je narcistička povreda u optuženika mogla rezultirati željom za osvetom. Psihijatrijski vještak je objasnio da je narcistička povreda na neki način bila uzročnik razvoja afektivnog stanja u Tomljanovića.– Bilo bi nestručno ako bih se sada izjasnio da je to nakon toga dovelo do želje za osvetom, konstatirao je dr. Haid. Suđenje se nastavlja sredinom srpnja, kada bi u sudnici najprije trebao biti saslušan balističar i obrazložiti dopunu svog vještačenja.