Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Viđeno i lani

U gotovo isto doba dana: Slično rušenje Pipera kraj lošinjskog aerodroma već smo vidjeli

foto: HGSS
foto: HGSS
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2018. u 7:38 2018-08-09T07:38:00+02:00

Istragom je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog nepravilnog održavanja brzine i položaja zrakoplova nakon neuspjelog prilaza i započinjanja procedure ponovnog prilaza.

Prije nešto više od godinu dana, točnije 16. lipnja 2017., u gotovo isto doba dana – oko 12.30 sati, nakon neuspjelog prilaza na pistu Zračne luke Mali Lošinj srušio se također zrakoplov Piper PA-28 koji je doletio iz Tivta. U zrakoplovu su se nalazile tri osobe, pilot i dva putnika, i svi su zadobili teške tjelesne ozljede, a zrakoplov je u potpunosti uništen. Neposredni uzrok ove nesreće bio je gubitak uzgona nakon neuspjelog prilaza zrakoplova.

Istragom je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog nepravilnog održavanja brzine i položaja zrakoplova nakon neuspjelog prilaza i započinjanja procedure ponovnog prilaza. Pilot je inače imao dugogodišnje iskustvo u letenju zrakoplovom od čak 37 godina. U Knjižici letenja imao je upisanih čak 2.557 sati naleta, a imao je i ovlaštenje instruktora i ispitivača za pilote.

Zrakoplov je bio upisan u njemački registar civilnih zrakoplova od 1977. godine. Za vrijeme nesreće vladalo je stabilno vrijeme bez oborina, s dobrom vidljivošću i slabim sjeverozapadnim vjetrom. Meteorološki uvjeti bili su povoljni za letenje i nisu bili direktni uzročnik nesreće. Na zrakoplovu tijekom tehničkog pregleda, koliko su oštećenja dopuštala, nije pronađen mehanički kvar koji bi potencijalno onemogućio rad jednog od sustava na zrakoplovu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija