Viđeno i lani

U gotovo isto doba dana: Slično rušenje Pipera kraj lošinjskog aerodroma već smo vidjeli

Vladimir Mrvoš

foto: HGSS

foto: HGSS

Istragom je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog nepravilnog održavanja brzine i položaja zrakoplova nakon neuspjelog prilaza i započinjanja procedure ponovnog prilaza.



Prije nešto više od godinu dana, točnije 16. lipnja 2017., u gotovo isto doba dana – oko 12.30 sati, nakon neuspjelog prilaza na pistu Zračne luke Mali Lošinj srušio se također zrakoplov Piper PA-28 koji je doletio iz Tivta. U zrakoplovu su se nalazile tri osobe, pilot i dva putnika, i svi su zadobili teške tjelesne ozljede, a zrakoplov je u potpunosti uništen. Neposredni uzrok ove nesreće bio je gubitak uzgona nakon neuspjelog prilaza zrakoplova.


Istragom je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog nepravilnog održavanja brzine i položaja zrakoplova nakon neuspjelog prilaza i započinjanja procedure ponovnog prilaza. Pilot je inače imao dugogodišnje iskustvo u letenju zrakoplovom od čak 37 godina. U Knjižici letenja imao je upisanih čak 2.557 sati naleta, a imao je i ovlaštenje instruktora i ispitivača za pilote.


Zrakoplov je bio upisan u njemački registar civilnih zrakoplova od 1977. godine. Za vrijeme nesreće vladalo je stabilno vrijeme bez oborina, s dobrom vidljivošću i slabim sjeverozapadnim vjetrom. Meteorološki uvjeti bili su povoljni za letenje i nisu bili direktni uzročnik nesreće. Na zrakoplovu tijekom tehničkog pregleda, koliko su oštećenja dopuštala, nije pronađen mehanički kvar koji bi potencijalno onemogućio rad jednog od sustava na zrakoplovu.