Prijetili žrtvi

U Rijeci se sudi bračnom paru koji je podvodio djevojku: Držali su je pod ključem, tukli i vrijeđali

Slavica Kleva

snimio R. BRMALJ

snimio R. BRMALJ

Na sljedećoj dvodnevnoj raspravi bit će saslušana oštećena žena, ali i drugi svjedoci, osobe koje su koristile seksualne usluge, kao i taksist koji je ženu uglavnom prevozio do stana gdje se nalazila s mušterijama



 Iz riječkog zatvora na početak suđenja doveden je bračni par, 29-godišnja Adriana Butković Domika s prebivalištem u Sikirevcima i boravištem u Rijeci i njezin 34-godišnji suprug Bernard Domika s prebivalištem u Velom Lošinju i boravištem u Rijeci zbog kaznenih djela protiv spolne slobode prostitucijom te protupravnog oduzimanja slobode. Bernard Domika je optužen i za prijetnje smrću.


Upitani kakav stav zauzimaju u odnosu na optužnicu, prvookrivljena supruga se djelomično smatra krivom, priznaje da je sudjelovala u organiziranju prostituiranja svoje poznanice, ali ne priznaje da joj je protupravno oduzela slobodu. Bernard Domika se ne smatra krivim ni za jedno djelo za koje se tereti.


Stoga je na početku suđenja odvjetnik Slobodan Večerina koji zastupa suprugu u uvodnim riječima predložio da se ispitaju svjedoci koji će potvrditi da ona nije upletena u podvođenje, odnosno oduzimanje slobode drugoj osobi, dok je odvjetnik Pero Radić kazao da je riječ o lažnim i neutemeljenim optužbama u odnosu na njegovog branjenika Bernarda Domiku. Zamjenica Općinske državne odvjetnice Vesna Cvitković, koja je optužnicu i podigla, uvodno je naglasila da će temeljem prikupljene dokumentacije i ispitanih svjedoka tijekom istražnog postupka dokazati u sudskom postupku da su oboje počinili kaznena djela baš onako kako to i stoji u optužnom aktu.


Vrbovali djevojku




Vijeće sutkinje Sandre Juranović kao predsjednice odlučilo je da će na sljedećoj dvodnevnoj raspravi saslušati oštećenu ženu, ali i druge svjedoke, osobe koje su koristile seksualne usluge oštećene žene, kao i taksist koji je ženu uglavnom prevozio do stana gdje se nalazila s mušterijama.


Bračni par tereti se da je u razdoblju od 9. studenog do 11. prosinca prošle godine vrbovali djevojku za pružanje seksualnih usluga i organizirali prostituiranje u jednom stanu u Rijeci. Objavili su oglas u oglasniku pod nazivom: »Carla, 19 godina, grudi 6, sramežljiva i napaljena bucka, ispunjava sve vaše želje i vašu maštu pretvara u stvarnost u svom domu. Diskrecija zajamčena od 0-24«. Pri tom je naveden i broj mobitela putem kojeg je Adriana Butković Donmika dogovarala susrete, pola sata 500 kuna, sat vremena 800 kuna. Iako je oštećenica odbijala, bračni par ju je na sve načine uvjeravao da se mora baviti najstarijim zanatom na svijetu barem mjesec dana, dok im ne otplati dug. Prijetili su joj da će je istući, da je prate njihovi prijatelji, a ukoliko zucne policiji da će je naći i mučiti. Ukoliko i završi u zatvoru, govorili su joj da neće izaći živa, da će je naći i ako ode u Australiju, pritom joj prijetili i da će joj ubiti majku.


Ograničavali slobodu


Adriana Butković je napisala i raspored rada oštećenoj: od ponedjeljka do srijede dolazak u stan najkasnije u 7.30 sati gdje je ostajala do 2 ujutro, četvrtkom, petkom i subotom nije smjela odlaziti kući, a nedjeljom je imala dozvolu oko ponoći otići svojoj kući. Bernard Domika je vrata stana držao zaključanim i držao ključ kod sebe pa joj na taj način ograničavao slobodu kretanja. Batine, šamaranje, vrijeđanje, ponižavanje, vikanje da je drolja, tjeranje na oblačenje provokativnog rublja koje joj je kupovala prvooptužena, bila je svakodnevica s kojom je oštećena živjela. Psihičko i fizičko nasilje trajalo je više od mjesec dana, sve dok Bernard Domika nije, iznerviran zbog nedolaska jednog klijenta, fizički nasrnuo na žrtvu i zaprijetio joj da će je ubiti. Tada je nesretnica uspjela pobjeći i zatražiti pomoć policije. Optužbom se bračni par tereti da je ostvario dobit od 150 tisuća kuna, iznos koji tužiteljstvo traži da se oduzme i uplati u državni proračun.


S obzirom da su oštećenoj prijetili pištoljem, ograničavali joj slobodu kretanja, prijeteći joj da će je ubiti, bračni par se tereti i za protupravno oduzimanje slobode. Tog kobnog 11. prosinca Bernard Domika je oštećenu čvrsto uhvatio za vrat, počeo je gušiti iznerviran što te večeri nije došao niti jedan klijent te joj prijetio smrću. Bračni par je od sredine prosinca prošle godine u istražnom zatvoru.