Osam godina nakon tragedije

U PETAK PRESUDA ZA SMRT LEE MARGAN Tužiteljstvo tvrdi – rovovi i iskopi nisu bili zaštićeni

Šarlota Brnčić

Mjesto tragedije na Pašcu na kojem je 29. lipnja 2009. život izgubila 18-godišnja Lea Margan / Foto NL arhiva

Mjesto tragedije na Pašcu na kojem je 29. lipnja 2009. život izgubila 18-godišnja Lea Margan / Foto NL arhiva

Imamo svjedoke koji su bili zaposleni koji su govorili da rovovi i iskopi nisu bili zaštićeni u dovoljnoj mjeri ili nisu bili nikako zaštićeni – naveo je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Igor Bijelić



RIJEKA – Završnim riječima optužbe i obrane okončana je glavna rasprava u sudskom postupku koji se vodi protiv Mira Muse iz Zagreba, Hrvoja Mište iz Njivica, Davora Vrkića iz Šmrike te Riječana Zvonimira Zubovića i Valtera Diracce. Suđenje petorici optuženih koje se tereti da su propustima u svom radu doveli do nesreće u kojoj je 29. lipnja 2009. godine život izgubila 18-godišnja Lea Margan iz Pašca došlo je do kraja, a objava presude zakazana je za petak poslijepodne. Djevojka je u padu u neograđenu i nezaštićenu građevinsku jamu zadobila teške ozljede glave, kojima je nakon četiri dana podlegla u riječkom KBC-u.


Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Igor Bijelić naveo je da smatra dokazanim učin kaznenog djela od strane sve petorice optuženika te da nisu poduzete mjere zaštite na radu koje su trebale biti poduzete.


Nezaštićena jama


– Ta jama je bila iskopana najmanje pet dana i nije bila nikako zaštićena. Imamo svjedoke koji su bili zaposleni u Dira gradnji i stanovnike tog kraja koji su govorili da rovovi i iskopi nisu bili zaštićeni u dovoljnoj mjeri ili nisu bili nikako zaštićeni. Ljudi su se i prije znali žaliti na opasnost od pada. Jedna svjedokinja je par puta pala u tako iskopane rovove i prije kritičnog događaja. Očito zaštita cijelog i tog dijela gradilišta nije bila na adekvatnoj razini. Sama ta rupa bila je osigurana samo na način da se iznad nje pružao kran bagera koji je još više odmogao jer je zaklanjao svijetlost. Faktično je utvrđeno da su svi optuženici obavljali poslove navedene u optužnici. Knjiga zaštite na radu nije postojala i nije ju vodio nitko od ovdje optuženih. Morali su znati i pristati na posljedice koje ovakvo njihovo postupanje, odnosno nepostupanje donosi – istaknuo je Bijelić.




– Miro Musa u to vrijeme doista nije vodio to gradilište jer je bio izričito razriješen dužnosti. Na gradilištu je bilo kadrovskih promjena, ali bez potrebne popratne dokumentacije, kao što je razrješenje s određene funkcije te imenovanje na novu. Svima je jasno da je u listopadu 2008. godine druga osoba preuzela vođenje gradilišta, a nakon što je otišla s te funkcije zbog bolesti i razlaza s tvrtkom, Lucijan Diracca osobno je preuzeo gradilište. Iz zapisnika sa sastanaka u svibnju i lipnju 2009. godine vidljivo je da Miro Musa nije bio niti na jednoj koordinaciji. U periodu od dva mjeseca prije nesreće saslušani svjedoci ne dovode Musu u vezu s gradilištem. To lažno rješenje nastalo je nakon nesreće i to je jedino što ga povezuje s ovim slučajem. To rješenje uzrokovalo je da vještak bude kontaminiran – istaknuo je između ostalog Musin branitelj, zagrebački odvjetnik Jakša Lucarić.


Mištin branitelj, riječki odvjetnik Goran Gatara, u završnom govoru istaknuo je da je iz ugovora o radu razvidno da Mišta nije bio zaposlenik Dira gradnje, tvrtke izvođača radova. Nadalje, da ovlaštenik zaštite na radu mora biti stručno osposobljen, a Mišta to nije bio.


– To nije mogao, a niti znao obavljati. Svjedokinja je navela da na upit Dira gradnji tko je ovlaštenik zaštite na radu, nije dobila odgovor. Gradilište Pašac nije predano Mišti da ga vodi. Nije imao veze s vođenjem gradilišta, niti provedbom i organizacijom mjera zaštite na radu. Nikada mu nije uručen nikakav dokument niti ima dokaza da je Mišta bio pomoćnik voditelja gradilišta na Pašcu i osoba odgovorna za provedbu mjera zaštite na radu – rekao je Gatara.


U svom završnom govoru riječki odvjetnik Anton Denona, koji zastupa trećeoptuženog Davora Vrkića, kazao je da njegov branjenik nije položio stručni ispit za poslovođu niti za ovlaštenika zaštite na radu. Također, i da bi Vrkić morao imati položen ispit i biti imenovan na tu funkciju da bi bio odgovorna osoba. Složio se s odvjetnikom Gatarom da se za njihove klijente teško može govoriti o namjeri.


Bez striktne obaveze


– Nadzorni inženjer nije osoba koja bi trebala svakog dana striktno kontrolirati provedbu svake mjere zaštite na radu. Zvonimir Zubović nije mogao znati da će se radovi obavljati preko vikenda, na brzinu. Nitko ne može tvrditi da je Zubović trebao doći u subotu ili nedjelju navečer i provjeravati da li je netko stavio metalnu ploču na okno. Nadzorna služba nije bila u obvezi striktno paziti na zaštitu na radu – rekao je Zubovićev branitelj, riječki odvjetnik Alen Bošković.


U završnim riječima Diraccin branitelj, riječki odvjetnik Goran Marjanović, istaknuo je da Valter Diracca, kao i neki drugi optuženici, nije imao stručnu osposobljenost da bude postavljen za odgovornu osobu. Naveo je da optužba nije uspjela dokazati da je Diracca bio postavljen na to mjesto, niti da je bio osposobljen za provedbu mjera zaštite na radu. Također, niti da je faktično to trebao raditi. Marjanović je kazao i da nema dokaza, a niti razumne sumnje da bi Diracca počinio kazneno djelo te da ga stoga treba osloboditi.