Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
12. prosinca 2019.
Afera ''Dupla plaća''

Tužiteljstvo otvorilo istragu protiv gospićkog gradonačelnika i bivšeg dekana veleučilišta

Tužiteljstvo otvorilo istragu protiv gospićkog gradonačelnika i bivšeg dekana veleučilišta
Tužiteljstvo otvorilo istragu protiv gospićkog gradonačelnika i bivšeg dekana veleučilišta
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2014. u 16:59 2014-10-27T16:59:00+01:00

Na listi okrivljenih  su aktualni gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić,  bivši dekan  Veleučilišta Nikola Tesla i bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera  Branislav Šutić  te Mehmed Alijagić i Slavica Netahli. Potonje dvoje se tereti da su počinili kaznena djela kao članovi upravnog vijeća Veleučilišta, uz to na mjestu prodekana za financije, odnosno  voditeljice odjela financijsko-računovodstvenih poslova Veleučilišta

GOSPIĆ Zbog sumnji da su zloporabili položaj i ovlasti kao odgovorne osobe gospićkog  Veleučilišta i bivšem dekanu omogućili da nezakonito stekne više desetaka tisuća kuna, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu   donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvero osumnjičenih. Na listi okrivljenih  su aktualni gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić,  bivši dekan  Veleučilišta Nikola Tesla i bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera  Branislav Šutić  te Mehmed Alijagić i Slavica Netahli. Potonje dvoje se tereti da su počinili kaznena djela kao članovi upravnog vijeća Veleučilišta, uz to na mjestu prodekana za financije, odnosno  voditeljice odjela financijsko-računovodstvenih poslova Veleučilišta. 
Tužiteljstvo tvrdi da su makinacije počinjene u razdoblju od kraja prosinca 2011. do ožujka 2013. godine. Nakon što je dekan Šutić to zatražio, Krmpotić je, kao tadašnji  predsjednik upravnog vijeća  Veleučilišta, a ostalo dvoje kao članovi,  na 22.   sjednici upravnog vijeća, održanoj 29. prosinca 2011. godine, donijeli odluku o plaći dekana u nezakonitoj visini, tvrdi optužba. Tom odlukom Šutiću je  odobrena isplata razlike do pune plaće dekana iz sredstava Veleučilišta, iako im je bilo poznato da se on nalazi u kumulativnom radnom odnosu u obrazovnoj instituciji i   nacionalnom parku, gdje za obavljanje poslova ravnatelja prima 80 posto plaće te da za obavljanje poslova dekana ima pravo na 20 posto plaće. 
Postoji osnovana sumnja da   je do ožujka prošle  godine Šutiću uz 80 posto plaće u nacionalnom parku isplaćivano i sto posto plaće dekana u iznosu od oko 22.000  kuna bruto mjesečno. Time je Šutić na štetu obrazovne institucije pribavio imovinsku korist u točno neutvrđenom iznosu, ali je on  svakako veći od 60.000  kuna, navodi karlovačko tužiteljstvo u svom rješenju o istrazi. Petar Krmpotić i Branislav Šutić ugledni su lički članovi HDZ-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.